Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Česká vláda možno predá menej akcií ČEZ ako plánovala

PRAHA - Česká vláda by mohla predať menší podiel v energetickej spoločnosti ČEZ ako pôvodne plánovala, a to vďaka zvýšeniu hodnoty jej akcií. Informoval o tom český premiér Mirek Topolánek v rozhovore pre české Hospodářské noviny.

Podľa jeho slov by vláda mohla predať menej akcií ČEZu a stále dosiahnuť cielený výnos 31 mld. CZK. Vláda podľa neho musí rozhodnúť, či predá toľko akcií, aby dosiahla požadovaný výnos, alebo či predá percentuálny objem akcií, na ktorom sa dohodla. Podľa súčasnej situácie by však bol výnos z predaja vyšší než sa odhadovalo.

Česká vláda pôvodne plánovala predať 7 % akcií energetickej spoločnosti za účelom financovania výstavby diaľnic. Vláda sa dohodla nepredať podiel pod 950 CZK za akciu. Hodnota akcií ČEZu však v súčasnosti dosahuje 1 401 CZK za kus. Doteraz sa vláde podarilo predať podľa informácií burzového registra 1,63 % akcií, čím znížila svoj podiel v energetickej spoločnosti na 65,98 %. Trhová hodnota spoločnosti ČEZ sa podľa informácií agentúry Reuters pohybuje okolo 46,6 mld. USD.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu