Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

SLek: Ministerstvo ušetrí, lekárnikom budú chýbať peniaze

BRATISLAVA - Slovenská lekárnická komora (SLeK) nie je spokojná so zavedením degresívnej marže v podobe, ako má platiť od januára budúceho roku. Ako uviedol člen Prezídia SLeK Tomislav Jurik, takto ušetrené peniaze budú lekárnikom chýbať.

"Ministerstvo zdravotníctva by sa malo pozrieť na iné oblasti, v ktorých sa zo systému vytrácajú celé miliardy korún," skonštatoval Jurik. Prezident SLeK Ján Valjan však skonštatoval, že komora lekárnikov si je vedomá, že ide o verejné zdroje. Napriek tomu si myslí, že ministerstvo nezvolilo vhodný model degresívnej marže, ktorá stanovuje, že distribútori a lekárnici budú mať percentuálne nižšie marže z drahších liekov a vyššie z lacnejších.

Komora lekárnikov zastáva názor, že by sa mal novelizovať zákon o liekoch a pripravila aj vlastný návrh. Podľa predstaviteľov SLeK o jeho budúcnosti zatiaľ nie je rozhodnuté. Jedným z problémov, ktoré by mal riešiť, je aj vlastníctvo lekární. Účastníci ôsmeho ročníka Kongresu SLeK sa v piatok podľa Jurika zhodli na tom, že lekárne by mali vlastniť iba fyzické osoby - lekárnici. V súčasnosti je totiž možné, aby lekáreň vlastnila a prevádzkovala aj právnická osoba, pokiaľ má stanoveného právneho zástupcu.

Ako Jurik zdôraznil, súčasná úprava tak umožňuje vznik celých sietí lekární, kde nie je zaručená odbornosť pracovníkov. Podľa lekárnikov navyše nie je zaistená kontrola nad potenciálne nebezpečnými liekmi. SLeK dlhodobo nesúhlasila s takouto formou vlastníctva a podľa predstaviteľov komory im súčasný premiér Robert Fico dal pred rokom prísľub, že sa zákon o liekoch bude meniť, zatiaľ však lekárnici stále čakajú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu