Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Ryanair možno zriadi základňu v Bratislave

BRATISLAVA - Írsky nízkonákladový letecký prepravca Ryanair zvažuje, že od leta zriadi svoju ďalšiu základňu na bratislavskom letisku M. R. Štefánika. Rozhodnutie o mieste, kde spoločnosť vytvorí nový domovský prístav pre svoje lietadlá, by malo padnúť najneskôr do Vianoc.

Ak rokovania s manažmentom štátneho letiska budú úspešné, aerolinky tiež podstatne rozšíria počet destinácií, do ktorých lietajú zo slovenského hlavného mesta. "Budeme rokovať (s letiskom) o ďalších potenciálnych linkách a možnom vytvorení novej základne v Bratislave," povedal dnes novinárom šéf Ryanairu Michael O´Leary.

Najväčšia európska nízkorozpočtová letecká spoločnosť chce k svojim súčasným 23 základniam pridať od budúceho leta ďalšie dve. "Do Viedne nemierime, chceme rozširovať lety z Bratislavy," priblížil O´Leary. O umiestnení jednej novej bázy má spoločnosť podľa neho rozhodnúť do konca novembra, ďalšia lokalita by mala byť známa v decembri.

Rozhodnutie prepravcu podľa O´Learyho nezávisí od toho, či bratislavské letisko postaví nový terminál. "Skôr od skvalitnenia súčasných možností," tvrdil. Súčasná kapacita letiska však v budúcnosti zrejme nebude postačovať na zvládnutie možných vyšších výkonov.

Miliardové investície do rozvoja malo letisko získať po privatizácii, ktorú rozbehla bývalá vláda Mikuláša Dzurindu. V tendri uspelo konzorcium TwoOne pod vedením rakúskeho letiska Schwechat a finančnej skupiny Penta. Predaj však vlani zrušil po nástupe k moci súčasný kabinet. Do bratislavského letiska následne nesmerovali výraznejšie investície.

Ryanair podniká na Slovensku od októbra 2005. Služby aeroliniek pri letoch do a z Bratislavy odvtedy využilo viac ako milión pasažierov. V budúcnosti plánuje ročne na týchto trasách prepraviť 750.000 cestujúcich. Ak by Ryanair na Slovensku zriadil novú základňu, trúfa si za rok prepraviť okolo dvoch miliónov ľudí a rozšíriť počet letov na desiatky.

Okrem írskeho prepravcu z Bratislavy lieta tiež konkurenčný nízkonákladový prepravca SkyEurope. Ten minulý mesiac oznámil, že do budúcnosti počíta v regióne s tromi základňami v Bratislave, Viedni a Prahe. Naopak plánuje ukončiť činnosť báz v Budapešti a Krakove. V minulosti prevádzkovala lety z Bratislavy tiež spoločnosť easyJet, špekulovalo sa tiež o príchode maďarského prepravcu Wizzair.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu