Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Druhý dôchodkový pilier nebude chránený ústavou

BRATISLAVA - Sporenie na penzijných účtoch v dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS) nebude chránené ústavou.

Vládni poslanci dnes totiž zmietli aj druhý pokus opozičnej SDKÚ-DS, aby parlament prijal ústavný zákon na ochranu dôchodkov. Opoziční poslanci reagovali svojim návrhom na zámer vlády zmeniť pravidlá dôchodkovej reformy, ktorú v minulom volebnom období presadila vláda Mikuláša Dzurindu.

Dzurindova SDKÚ-DS navrhla chrániť druhý dôchodkový pilier ústavou prvý raz začiatkom roka. Vládna väčšina v parlamente na čele so Smerom-SD premiéra Roberta Fica ho vo februári rovnako ako dnes v parlamente odmietla.

"Prichádzame (s návrhom) najmä preto, lebo vyhrážky vlády majú konkrétnu podobu. (...) Idete znárodniť a ukradnúť peniaze občanov," povedal Dzurinda v parlamentnej diskusii.

Ficova vláda predložila na prebiehajúcu schôdzu parlamentu návrh novely zákona o sociálnom poistení, v ktorej sa počíta s dočasným zdobrovoľnením druhého piliera. Občania, ktorí si polovicu svojich odvodov ukladajú na súkromné účty v DSS, by tak mali možnosť presunúť svoje úspory do štátnej Sociálnej poisťovne. Fico totiž tvrdil, že peniaze v DSS nie sú bezpečné, čo však neskôr odmietla napríklad centrálna banka.

Podľa koaličných politikov sa však predložený zákon pravdepodobne ešte bude meniť, údajne sa uvažuje o dočasnom znížení pomeru povinných odvodov v prospech štátnej Sociálnej poisťovne. Poslanci ĽS-HZDS dnes nevylúčili, že zákon sa z rokovania schôdze stiahne.

Bývalá vláda pri zavedení sporivého piliera argumentovala tým, že štátny priebežný pilier, v ktorom sa súčasní pracujúci skladajú na penzie dôchodcom, je dlhodobo neudržateľný. Pre klesajúcu pôrodnosť podľa nich totiž v budúcnosti už nebude mať kto prispievať na penzie budúcim dôchodcom.

Opoziční politici tvrdia, že zásahom do druhého piliera sa ohrozia budúce dôchodky sporiteľov. Ministerstvo práce i vláda naopak argumentujú, že presmerovaním časti odvodov na súkromné účty sporiteľov sa prehlbuje deficit Sociálnej poisťovne, ktorý ohrozuje prijatie eura naplánované na začiatok roka 2009.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu