Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Vláda pri výstavbe diaľnic počíta so súkromným kapitálom

BRATISLAVA - Výstavbu časti diaľničnej siete na Slovensku bude financovať súkromný kapitál. Rozhodol o tom dnes kabinet Roberta Fica, ktorý chce urýchliť dokončenie diaľničného prepojenia Bratislavy a východu krajiny.

Úseky ciest, výstavbu ktorých zaplatí súkromný investor, by mala vláda vybrať v septembri. Príprava stavieb sa má skrátiť vďaka osobitnému režimu, ktorý predpokladá tiež zjednodušenie vyvlastňovania pozemkov pod diaľnicami.

"Nedá sa ešte povedať koľko to bude úsekov a ktoré to budú, pretože sa musíme rozhodnúť na základe toho, čo povie štúdia realizovateľnosti," povedal dnes novinárom po rokovaní vlády Fico. Štúdia, ktorá posúdi riziko výstavby viac ako desiatich úsekov diaľnic a rýchlostných ciest zo súkromných peňazí, by mala byť hotová do konca mesiaca. Vláda by ich mala vybrať v polovici septembra.

Príprava výstavby diaľnic sa má riadiť osobitným režimom. Kabinet preto chystá novú legislatívu, ktorá má napomôcť skráteniu lehôt rôznych povoľovacích konaní a rýchlejšiemu vyvlastňovaniu pozemkov pod diaľnice. "Ak sa nám táto legislatíva vydarí a bude prijatá v Národnej rade, nebude toľko prekážok ako sa dnes s nimi stretávame pri výstavbe diaľnic," poznamenal Fico. Podľa ministra dopravy Ľubomíra Vážneho bude potrebné novelizovať viaceré zákony, zmeny by mali byť účinné od januára 2008.

Ministerstvo dopravy pôvodne zaradilo na zoznam projektov, ktoré zaplatí súkromný kapitál, viac ako 140 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest. Výstavba mala vyjsť na vyše 120 miliárd korún a štát ju mal splácať 25 rokov aj pomocou príspevkov zo štátneho rozpočtu. Na úsekoch, ktoré zaplatí súkromná firma, štát neplánoval vyberať osobitné mýto.

Vážneho úrad chcel vybrať koncesionára - súkromnú firmu, ktorá zaplatí výstavbu časti diaľnic a štát jej bude investíciu dlhodobo splácať - do polovice decembra. Výber investora sa však posunie o dva mesiace, štát by s ním mal uzatvoriť kontrakt na budúci rok v marci. Samotná výstavba vybraných úsekov by sa mala začať v máji, ministerstvo dopravy doteraz počítalo so spustením prác od apríla.

Výstavbou diaľnic v krajine sa bude podľa Fica zaoberať tiež nový splnomocnenec pre výstavbu diaľničnej siete a rýchlostných komunikácií. Vláda by mala tento post obsadiť na budúci týždeň.

Súkromný kapitál vláda zvažuje zapojiť do výstavby diaľnic v okolí Žiliny, Ružomberka, Popradu, Prešova a Košíc. Takzvané projekty verejno-súkromného partnerstva možno spustí aj v úseku rýchlostnej cesty do Banskej Bystrice medzi Nitrou a Hronským Beňadikom. Paralelne s výstavbou technicky náročných úsekov diaľnice v okolí Žiliny sa zrejme budú tiež rekonštruovať alebo rozširovať cesty nižšej triedy.

Premiér nedávno vyhlásil, že diaľničné spojenie medzi Bratislavou a Košicami by malo byť hotové v roku 2010. Podľa odborníkov je však reálnejší skôr rok 2013, s ktorým pôvodne počítalo ministerstvo dopravy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu