Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Elektrinu, plyn a uhlie zaťaží spotrebná daň

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Elektrina, plyn a uhlie by mali byť od polovice budúceho roka zaťažené spotrebnou daňou, ako to vyžaduje Európska únia.

Počíta s tým ministerstvo financií v návrhu zákona, ktorý predložilo do pripomienkového konania. Od spotrebných daní majú byť oslobodené domácnosti, nové dane však môžu mať vplyv na ceny tovaru.

V návrhu sa počíta od 1. júla so zdaňovaním elektriny vo výške dva haliere za kilowatthodinu, po uplynutí prechodného obdobia sa od roku 2010 daň má zdvojnásobiť. Náklady podnikov za elektrinu by sa tak pre novú daň mali zvýšiť v priemere okolo percenta. V návrhu zákona sú navyše možnosti uplatniť viacero výnimiek. Daň sa napríklad nemá platiť za elektrinu vyrobenú z obnoviteľných zdrojov, výnimku by mali dostať aj podniky, kde cena za elektrinu tvorí viac ako polovicu nákladov na konečný výrobok.

Zemný plyn používaný v autách by sa mal od júla 2008 do konca roka 2009 zdaňovať štyrmi korunami za meter kubický a od roku 2010 ôsmimi korunami. Na plyn používaný ako palivo sa zas má v prvom období vzťahovať daň 20 halierov za meter kubický plynu, po uplynutí prechodného obdobia to bude 40 halierov, predpokladá materiál. Nová daň sa má vzťahovať aj na uhlie, od 1. júla by mala platiť sadzba 320 Sk za tonu. O zmenách musí ešte rozhodnúť vláda a parlament.

"Predpokladaný výnos zo spotrebnej dane z elektriny, uhlia a zemného plynu v roku 2008 sa odhaduje vo výške 0,3 miliardy Sk," odhadlo ministerstvo. Odhad výnosu je však podľa ministerstva neistý, keďže potrebné údaje o spotrebe budú k dispozícii až po zavedení týchto daní.

Nová daň podľa ministerstva financií zaťaží najmä podnikateľov, keďže na domácnosti by sa vzťahovať nemala. "Dopad na obyvateľstvo sa môže prejaviť nepriamo v cenách niektorých výrobkov a služieb," upozornilo ministerstvo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu