Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

ŠÚ: Rozdiely v platoch sa za desať rokov prehĺbili

BRATISLAVA - Rozdiely vo výške platov mužov a žien, ako aj medzi jednotlivými odvetviami a regiónmi na Slovensku sa od roku 1997 zvýšili. Dve tretiny pracovníkov v minulom roku poberalo mesačne menej než 19.774 Sk, čo bola priemerná mzda v podnikoch. Informoval o tom dnes Štatistický úrad.

"Naše zistenia dokazujú okrem iného, že mzdová nerovnosť z hľadiska pohlaví sa za posledných desať rokov prehĺbila a dnes mzda žien nedosahuje ani tri štvrtiny mzdy mužov," povedala novinárom šéfka Štatistického úradu Ľudmila Benkovičová. Napriek priaznivému vývoju príjmov za prácu sa celkovo mzdové rozdiely medzi zamestnancami zvýšili, dodala.

Zatiaľ čo v roku 1997 zarábali ženy o 21,5 percenta menej ako muži, vlani sa tento rozdiel zvýšil už na 26,9 percenta, a to hlavne pre nižší nárast miezd nežnejšieho pohlavia. Najviac sa odlišujú platy vysokoškolsky vzdelaných mužov a žien.

Výrazne sa podľa štatistikov odlišujú tiež platy podľa jednotlivých odvetví. Najlepšie boli vlani odmeňovaní pracovníci vo finančnom sektore (38.409 Sk), naopak najmenej, len 13.769 korún mesačne, dostávali zamestnanci hotelov a reštaurácií. Mzdový rozdiel medzi odvetviami s najvyššou a najnižšou cenou práce tak vzrástol od roku 1997 až o 193,5 percenta na 24.640 korún.

Prehĺbilo sa tiež rozdielne odmeňovanie zamestnancov podľa jednotlivých regiónov. "Najvyšší mzdový rast dosiahli vysokopríjmové kraje - Bratislavský o 116 percent, Trnavský o 109,6 percenta a Trenčiansky o 107,3 percenta," poznamenal úrad. V Bratislavskom kraji, ktorý dlhodobo vedie v rebríčku výšky platov, priemerná mzda zamestnancov podnikov vlani dosiahla 26.910 Sk.

Výraznejšie sa v sledovanom období zvyšovali tiež platy vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov než pracovníkov so skončenou základnou alebo strednou školou. To platilo aj pre odmeňovanie riadiacich pracovníkov v porovnaní so zamestnancami s najnižším príjmom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu