Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Hrozba blokády cesty k fabrike KIA podľa vlastníkov pôdy trvá

ŽILINA - Majitelia pozemkov, ktorým meškajú od štátu doplatky za pôdu pod závodom KIA Motors pri Žiline, naďalej nevylučujú blokádu cesty k fabrike. O zrušení štrajkovej pohotovosti chceli pôvodne rozhodnúť tento týždeň po stretnutí so zástupcami Slovenského pozemkového fondu, ktoré sa však nekonalo.

Podľa ich názoru fond vyplácanie peňazí zbytočne predlžuje a schôdzke s vlastníkmi pôdy sa vyhýba. ČTK to dnes povedala zástupkyňa nespokojných vlastníkov Justína Kozánková.

Doplatky zatiaľ dostala podľa nej asi stovka žiadateľov. Kozánková tvrdila, že nárok na peniaze má však približne sedem stoviek ľudí. So zástupcami pozemkového fondu sa ČTK dnes spojiť nepodarilo. Podľa nedávneho vyjadrenia poradcu riaditeľa pozemkového fondu Ľudovíta Kavjaka posielanie peňazí sa rozbehlo v polovici mája.

"So zástupcami fondu sme sa chceli stretnúť tento týždeň. Povedali, že to nie je možné kvôli zmenám vo vedení. Teraz sa termín posunul na budúci týždeň. Máme pocit, akoby sa pred nami ukrývali," dodala Kozánková.

Podľa nej sú majitelia pozemkov ochotní vycestovať za predstaviteľmi fondu aj do Bratislavy. Pokiaľ úrad preukáže, že peniaze zaslal na účty aspoň polovici vlastníkov, štrajkovú pohotovosť odvolajú. O problémoch s doplatkami údajne Kozánková písomne informovala aj Úrad vlády a ministerstvo pôdohospodárstva. "Počkáme do budúceho týždňa. Hrozba štrajku tak zatiaľ trvá," dodala Kozánková.

Majitelia pozemkov z obcí Teplička nad Váhom, Mojš, Nededza, Gbeľany a Varín sa pôvodne chystali zablokovať cestu k automobilke už v polovici mája. Vtedy však podľa Kozánkovej prišli na účty peniaze prvým piatim vlastníkom, a k protestu preto nepristúpili. Krátko na to sa však začali ozývať kritické hlasy, že úradníci chceli majiteľov iba "uchlácholiť" a ďalšie vyplácanie peňazí sa bude opäť predlžovať. Celkovo by mal štát podľa zástupkyne majiteľov doplatiť okolo 140 miliónov korún, ktoré prisľúbila ešte bývalá vláda Mikuláša Dzurindu.

Časť majiteľov podľa Kozánkovej pôvodne dostala od 120 do 140 korún za meter štvorcový pôdy, vláda im neskôr sľúbila doplatiť do sumy 350 korún za meter štvorcový. Podľa niektorých informácií zdržanie doplatkov súviselo aj s nedoriešenými personálnymi zmenami na Slovenskom pozemkovom fonde.

Kórejská automobilka KIA spustila sériovú výrobu vo svojom slovenskom závode vlani v decembri. Tento rok plánuje vyrobiť 150.000 áut, maximálnu kapacitu 300.000 áut ročne chce dosiahnuť v roku 2009. Vo fabrike zatiaľ pracuje približne 2300 ľudí. Celkovo plánuje spoločnosť v slovenskom závode zamestnať tri tisícky pracovníkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu