Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Fico chce, aby na Slovensku pôsobila jedna zdravotná poisťovňa

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico chce presadiť, aby na Slovensku pôsobila len jedna zdravotná poisťovňa. Predseda vlády to povedal v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu. Združenie zdravotných poisťovní tento návrh kritizovalo.

Súkromné poisťovne považujú už terajší návrh ministerstva zdravotníctva, aby väčšina ľudí bola povinne klientmi dvoch štátom ovládaných poisťovní, za protiústavný.

"Presadzujem myšlienku jednej zdravotnej poisťovne, aj toto je v hre," vyhlásil dnes Fico. Dodal, že o návrhu bude ešte diskutovať s ďalšími dvoma koaličnými stranami, SNS a ĽS-HZDS. Za zachovanie slobodného výberu zdravotnej poisťovne sa už skôr vyslovila ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara. Premiér dnes neupresnil, aké by boli výhody fungovanie len jednej poisťovne. Na Slovensku v súčasnosti pôsobí šesť poisťovní.

Ministerstvo zdravotníctva podľa vyjadrenia hovorkyne Silvie Balázsikovej pre televíziu TA3 o tomto návrhu vie a má pripravenú aj alternatívu jednej zdravotnej poisťovne. Návrh odmietol pre televíziu výkonný riaditeľ Združenia zdravotných poisťovní Eduard Kováč.

Minister Ivan Valentovič (Smer-SD) pôvodne navrhol posilniť štátne poisťovne Všeobecnú a Spoločnú zdravotnú poisťovňu, ktorých klientmi je v súčasnosti 3,5 milióna ľudí z približne 5,4 milióna Slovákov. Povinne by v nich mali byť poistení napríklad deti či dôchodcovia, za ktorých platí zdravotné odvody štát. Za prvé štyri mesiace tohto roka výška príspevku predstavovala päť percent z priemernej mzdy. Fico dnes zopakoval, že od mája sa však vráti na pôvodné minuloročné štyri percentá. Ministerstvo zdravotníctva by malo návrh racionalizačných opatrení v zdravotníctve predložiť do konca tohto mesiaca.

Ficov kabinet sa už skôr vyslovil tiež za to, že chce zakázať tvorbu zisku zdravotným poisťovniam. "Veľmi intenzívne samozrejme robíme na tom, aby verejnoprávne, ale aj privátne poisťovne nemohli vytvárať zisk," potvrdil dnes Fico. Odhaduje sa, že existujúce zdravotné poisťovne tento rok dostanú na svoju správu a zisky približne šesť z celkových 90 miliárd korún, s ktorými by malo hospodáriť tento rok slovenské zdravotníctvo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu