Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Gabura navrhuje štátnu podporu pre vinohradníkov

BRATISLAVA - Pestovatelia vinohradov by mohli získať podporu od štátu vo výške 80 000 až 100 000 korún na štvorročné obdobie. Navrhuje to poslanec NR SR za KDH Peter Gabura.

Ten predložil pozmeňujúci návrh k vládnemu návrhu zákona o vinohradníctve a vinárstve, podľa ktorého pestovatelia, ktorí vysadia alebo obnovia vinice na minimálne 10 ároch, by mohli dostať takúto podporu od štátu. To znamená, že každý rok by pestovateľ viniča mohol od štátu získať 20 000 až 25 000 korún. "Bola by to motivácia pre obnovu viníc. V Českej republike obnovili takýmto systémom približne 60 percent vinohradov," uviedol dnes Gabura pre agentúru SITA.

Európska únia umožnila pestovať Slovensku vinič na 22 000 hektároch pôdy. V súčasnosti sa však podľa Gaburu obrába len 9 000 hektárov viníc. "Pestovatelia nemajú peniaze a ani motiváciu, preto sa vinohrady usilujú predať. Motiváciu nemajú ani pri predaji hrozna, pretože jeho výkupné ceny sú na úrovni roku 1990," zdôraznil. Podľa neho takouto dotáciou od štátu by mohli vinohradníci získať novú motiváciu pre obrábanie viniča. "Tu nepomôže reštrikcia, pokuty," dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu