Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Znižovanie dane z príjmov je podľa Fica neakceptovateľné

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Súčasná vláda znižovať dane z príjmov nebude. Povedal to predseda vlády Robert Fico na pondelňajšej prednáške na Právnickej fakulte Univerzity Komenského.

"Už 19-percentná daň je na hranici udržateľnosti, z čoho má tá krajina žiť? Zníženie je absolútne neakceptovateľné," dodal premiér. Návrh znížiť daň z príjmov fyzických aj právnických osôb na 16 %, ako aj na ďalšie zmeny v daniach z príjmov, vyšiel z komisie ministerstva financií, ktorá pracovala pod vedením ministrovho poradcu Richarda Sulíka. "Neviem, prečo to Sulík povedal. Už ani nerobí na ministerstve, je to jeho osobný názor," konštatoval Fico. Richard Sulík končí na ministerstve financií na svoju žiadosť 1. mája tohto roku.

Vláda bude podľa premiéra akceptovať 19-percentnú daň a nebude túto sadzbu posúvať ani hore, ani dole. Táto rovná daň je pritom podľa Fica výsledkom rezignácie vlády na výber daní a zodpovednejšie kontroly daňových subjektov. "Už prestaňme hovoriť o tom, že 19-percentná daň zachránila Slovensko. Veď sa pozrime na iné štáty únie, kde majú oveľa vyššie dane. Čo sú hlupáci v tom Rakúsku či nordických krajinách?" dodal predseda vlády. Richard Sulík podľa svojich slov ani neočakával, že by vláda okamžite siahla po znížení dane z príjmov na 16 %. Závery poverenej pracovnej komisie sú podľa neho len námetom na začiatok odbornej diskusie. "Je to námet na odbornú diskusiu. V prípade, že sa politici dohodnú, tak je to pripravené," povedal Sulík pre agentúru SITA. Odmieta pritom, že by návrh mal negatívne rozpočtové dôsledky. Ak by sa zrušili všetky výnimky zo zákona pre určité skupiny, ako napríklad daňové výhody pre poslancov, sudcov, či prokurátorov a iné daňové úľavy, bolo by podľa Sulíka možné znížiť sadzbu dane z príjmov na 16 % bez toho, aby to spôsobilo výpadok príjmov štátneho rozpočtu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu