Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Internet využíva tretina Slovákov, záujem o pripojenie rastie

BRATISLAVA - Záujem Slovákov o pripojenie na internet rastie. Zatiaľ čo v predvlani bolo k celosvetovej sieti pripojených 33 percent obyvateľov, koncom vlaňajška ich podiel stúpol na 37 percent, čo znamená necelé dva milióny ľudí.

Vyplýva to z výsledkov prieskumu spoločnosti TNS SK. Rozširujú sa aj možnosti pripojenia, záujem je hlavne o rýchlejší prístup na internet.

Väčšina Slovákov sa k sieti pripája z domu. Prístup na internet pritom majú najmä ľudia s vysokoškolským vzdelaním, podnikatelia a študenti. V práci využíva internet podľa prieskumu takmer 47 percent Slovákov a v škole necelých 28 percent opýtaných.

"Klesá podiel vytáčaného pripojenia na úkor ďalších technológií," povedal ČTK Pavel Krajčír zo spoločnosti TNS SK. V roku 2005 podiel vytáčaného pripojenia, ktoré charakterizujú nižšie prenosové rýchlosti a menšia stabilita pripojenia, dosiahol 43 percent, vlani však klesol už na 25 percent. Údaje o ďalších technológiách však Krajčír nespresnil.

Na rýchly prístup na internet je možné využiť DSL pripojenie, pripojenie pomocou káblových rozvodov, optické káble alebo rôzne mobilné technológie.

Rastúcim rozšírením internetu stúpa aj návštevnosť stránok. Najväčší záujem v decembri bol o portál Zoznam.sk, ktorý navštívilo 1,2 milióna ľudí. Počas roka ich počet stúpol o 330.000 návštevníkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu