Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nemecko zavedie kvóty pre ženy vo vedení firiem

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Kresťanskí demokrati nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa dohodli s opozičnými sociálnymi demokratmi na zavedení kvót pre zastúpenie žien v správnych radách firiem. Informovali o tom v pondelok predstavitelia oboch strán, ktoré rokujú o vytvorení koaličnej vlády.

Povinnosť zvýšiť zastúpenie žien v riadiacich orgánoch sa má vzťahovať na verejné obchodované spoločnosti a firmy, v ktorých pôsobia zamestnanecké rady.

Ľavicová Sociálno-demokratická strana Nemecka (SPD) presadzovala 40-percentné zastúpenie žien, kým Merkelovej kresťanskí demokrati stanovenie pevných kvót odmietali. Firmy, ktoré po roku 2016 vo svojich správnych radách nedokážu vyčleniť pre ženy 30 % voľných miest, budú musieť podľa návrhu zákona nechať tieto pozície neobsadené.

Podľa nemeckých médií majú ženy v správnych radách nemeckých firiem 12-percentné zastúpenie. V tridsiatke najväčších firiem zastúpených v hlavnom nemeckom burzovom indexe DAX majú ženy 101, alebo 22 % z celkového počtu 488 miest.

Európska komisia minulý rok navrhla, aby spoločnosti, ktoré majú viac ako 250 zamestnancov a s ich akciami sa obchoduje na burzách v členských štátoch EÚ, do roku 2020 povinne obsadili 40 % miest v správnych radách ženami. Viaceré členské štáty vrátane Nemecka v tom čase návrh komisie odmietli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu