Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slováci by mali pristupovať zodpovednejšie ku svojim peniazom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V tomto roku Slovákov čaká ďalšie spomalenie rastu hrubého domáceho produktu, vysoká nezamestnanosť, či pomalý rast platov. Ako sa ďalej uvádza v analýze Poštovej banky, ľudia by aj v tomto roku preto mali pristupovať zodpovednejšie nielen k svojmu spotrebnému správaniu, ale aj ku svojim peniazom.

 "Mzdy Slovákom stúpnu, ale iba nominálne. Po zohľadnení inflácie si za ne totiž budú môcť kúpiť iba porovnateľné alebo dokonca mierne menšie množstvo tovarov a služieb ako počas vlaňajšieho roka,“ uviedla analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Podľa aktuálnych štatistík Národnej banky Slovenska majú obyvatelia v bankách uložených 24,6 mld. eur. Hoci prevládajú termínované vklady, Slováci chcú mať aspoň čas svojich peňazí aj poruke a na bežných účtoch držia takmer tretinu finančných prostriedkov. "Veľa klientov prichádza mesačne aj o 30-násobne vyššie zhodnotenie peňazí a to len preto, že ich zbytočne nechávajú ležať na bežných účtoch, a to aj v prípade, že na ne niekoľko mesiacov vôbec nesiahnu," hovorí vedúca oddelenia vkladových produktov Poštovej banky Eva Pavlíková.

Niekoľkých zlozvykov sa nevieme zbaviť ani v prípade úverov. Slováci by nemali siahať po prvej ponuke a pozorne by si mali porovnať všetky podmienky produktu. "Najmä pri úveroch sa klienti väčšinou zamerajú len na úrokovú sadzbu a zabúdajú na ďalšie dôležité veci ako celkové náklady spojené s úverom, výšku mesačnej splátky či podmienky predčasného splatenia úveru," dodáva vedúca oddelenia retailových úverov Poštovej banky Angelika Farkašová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu