Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Portugalsko nepotrebuje rovnakú pomoc ako Grécko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LISABON - Portugalsko nepotrebuje rozsiahlu dohodu o znižovaní dlhu podobnú tej, akú má Grécko. Snahy Lisabonu o návrat na trhy sú totiž na dobrej ceste a situácia v Portugalsku je od základov odlišná od gréckej.

Vyhlásil to v utorok portugalský premiér Pedro Passos Coelho. "Nechceme liečbu a riešenie podobné tým v Grécku. Nežiadame o rovnakú dohodu,“ povedal Coelho. Ďalej uviedol, že jeho krajina sa postupne vracia na trhy a to je dôvod pre obyvateľov, aby boli hrdí a mali nádej.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble na stretnutí skupiny ministrov financií eurozóny (Eurogroup) v pondelok povedal, že ak by Portugalsko a Írsko dostali rovnaké podmienky mimoriadnej pomoci ako Grécko, "bolo by to katastrofálne znamenie“. "Vyhýbal by som sa porovnaniu s Gréckom, pretože Grécko je jedinečný prípad,“ povedal Schäuble.

Portugalsko zápasí s najprísnejšími úspornými opatreniami v histórii pre plnenie podmienok finančnej pomoci od EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF) v hodnote 78 mld. eur. Opatrenia v rozpočte na budúci rok sú navrhnuté tak, aby Lisabon splnil fiškálne ciele v rámci mimoriadnej pomoci.

Krajina sa v súčasnosti nachádza v najhoršej recesii od sedemdesiatych rokov a vláda očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny oslabí v budúcom roku o 1 percento po prepade o 3 percentá v tomto roku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu