Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Podľa Montiho chcú Gréci zostať v EÚ, Rostowski vsádza na ECB

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Taliansky premiér Mario Monti je presvedčený, že Gréci chcú ostať v eurozóne.

"Nie všetci Gréci sú pripravení urobiť to, čo je nevyhnutné pre zotrvanie v eurozóne, ale myslím si, že s blížiacim sa dátumom volieb je nálada v Grécku taká, že zotrvanie v eurozóne je pre krajinu kľúčové," povedal Monti. 

V prvom kole parlamentných volieb v Grécku získali väčšinu v parlamente strany, ktoré sú proti úsporným opatreniam v krajine. Tieto strany však nedokázali zostaviť funkčnú koaličnú vládu, a tak sa druhé kolo parlamentných volieb uskutoční 17. júna. "Európa sa samozrejme nemôže vzdať svojich požiadaviek voči Grécku alebo ich výrazne zredukovať v snahe pomôcť mu," povedal Monti. "Myslím si, že nájdeme vyvážené riešenie," dodal.

Podľa poľského ministra financií Jaceka Rostowského je edinou inštitúciou, ktorá dokáže zabrániť rozšíreniu dlhovej nákazy v prípade odchodu Grécka z eurozóny, je Európska centrálna banka (ECB). Neschopnosť vybudovať včas "efektívnu protipožiarnu stenu by mohla mať katastrofálne následky". "(ECB) by mala okamžite oznámiť, že v prípade odchodu Grécka z eurozóny bude po určitý čas, povedzme rok alebo 18 mesiacov, pripravená kupovať v neobmedzenom množstve vládne dlhopisy krajín, ktoré zostanú v eurozóne," povedal Rostowski pre pondelňajšie vydanie denníka Financial Times (FT). 

Keďže výsledkom gréckych volieb zo 6. mája bol parlament rovnako rozdelený na stúpencov a odporcov medzinárodnej núdzovej pomoci v sume 130 mld. eur, pričom politickí lídri neboli schopní rokovať a zhodnúť sa na zostavení novej vlády, v krajine sa 17. júna voľby zopakujú. V sobotu to potvrdil grécky zákonodarný zbor. Nový parlament sa má zísť 28. júna. Nutnosť nových volieb vyvolala politickú neistotu a oživila strach z toho, že zadlžená krajina pravdepodobne bude musieť opustiť eurozónu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu