Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Litva je napriek kríze odhodlaná zaviesť euro v roku 2014

VILNIUS - Litva je stále odhodlaná prijať do dvoch rokov spoločnú európsku menu napriek dlhovej kríze, s ktorou eurozóna zápasí už takmer dva roky. Uviedol to dnes Virgis Valentinavicius, poradca litovskej vlády.

Stredopravá litovská vláda robí všetko, čo je v jej silách, aby v roku 2014 mohla vstúpiť do eurozóny, tvrdí Valentinavicius. Jeho slová sú však v rozpore so skeptickým postojom prezidentky Dalie Grybauskaiteovej, podľa ktorej je tento termín nereálny.

Rozhodujúce pre zavedenie eura v pobaltskej republike sú stabilné verejné financie. "Premiér (Andrius Kubilius) verí, že naša krajina fiškálne podmienky splní," vyhlásil Valentinavicius. "Môžeme iba dúfať, že Európska únia (EÚ) dovtedy vyrieši problémy spoločnej meny," dodal.

Prezidentka však v rozhovore pre časopis Veidas vyjadrila pochybnosti o tom, či sa to Litve podarí. Grybauskaiteová, bývalá ministerka financií a tiež niekdajšia eurokomisárka pre rozpočet, sa netají kritickým postojom k vláde, ktorej sa len s ťažkosťami podarilo v decembri 2011 schváliť rozpočet na tento rok.

Rozpočtový schodok Litvy v tomto roku bude o niečo vyšší ako 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Dôvodom sú zhoršujúce sa vyhliadky litovskej ekonomiky v dôsledku dlhovej krízy eurozóny. Udržanie schodku pod touto hranicou je pritom jednou z kľúčových podmienok na zavedenie eura.

Litva podobne ako ďalších 10 štátov vrátane Slovenska, ktoré vstúpili do EÚ v roku 2004, sa zaviazali, že postupne prijmú spoločnú menu. Žiadny konkrétny termín ale stanovený nebol. Poľsko napríklad už avizovalo, že mu potrvá dlhšie, ako pôvodne odhadovalo, kým bude môcť vstúpiť do eurozóny. Varšava najnovšie predpovedá, že euro zavedie o štyri roky.

Litva sa však chce stať členom menovej únie čo najskôr, už v roku 2014. Podľa centrálnej banky vo Vilniuse hlavnou prekážkou pre splnenie maastrichtských kritérií môže byť pre Litvu inflácia. Na rast spotrebiteľských cien majú totiž zásadný vplyv vonkajšie faktory, ako je zvyšovanie globálnych cien energií a potravín.

Na ilustráciu, v novembri dosiahla medziročná miera inflácie v Litve 4,4 %, pričom v eurozóne bola v tom istom mesiaci na úrovni 3 %. Podľa maastrichtských kritérií priemerná inflácia krajiny, ktorá chce zaviesť euro, za posledných 12 mesiacov nesmie presiahnuť priemer troch krajín EÚ s najnižšou infláciou viac ako o 1,5 percentuálneho bodu. Informovala o tom agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu