Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Merkelová odmieta zníženie nominálnej hodnoty dlhu Grécka

Angela Merkelová
Angela Merkelová

BRATISLAVA - Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová odmietla úvahy o znížení nominálnej hodnoty gréckeho dlhu skôr, než vstúpi do platnosti trvalý záchranný mechanizmus eurozóny (ESM), ktorý má v roku 2013 nahradiť dočasný záchranný fond (EFSF).

Odpísanie časti dlhu Grécka by v súčasnosti spôsobilo úplnú stratu dôvery v euro, nakoľko investori by mohli prísť k záveru, že takýto krok hrozí aj v prípade ďalších štátov eurozóny, ako napríklad Španielska alebo Belgicka, uviedla Merkelová v pondelok pre nemeckú televíznu stanicu ARD. Kancelárka zároveň vyzvala na posilnenie záchranného mechanizmu eurozóny, o ktorom má hlasovať tento týždeň nemecký Spolkový snem .

"Pomoc Grécku a ďalším zadlženým krajinám je potrebná, pretože v ohrození je stabilita spoločnej meny ako takej," povedala kancelárka. Rozšíreniu dlhovej nákazy z jednej do ostatných častí eurozóny podľa nej zabráni práve posilnenie EFSF. Dlhodobý trvalý stabilizačný mechanizmus bude mať úplne inú kvalitu ako súčasný EFSF, myslí si Merkelová.

Nemecká kancelárka vyzvala na prísnejšie vynucovanie dodržiavania Paktu stability a rastu, ktorý stanovuje limity pre výšku verejných dlhov a rozpočtových deficitov členských krajín eurozóny. "Musíme pracovať na zmenách zmlúv tak, aby bolo možné krajinu (ktorá porušuje dlhové pravidlá) prinajmenšom zažalovať na Európskom súdnom dvore,“ vyhlásila Merkelová.

Dlhoví hriešnici sa podľa nej budú musieť v krajných prípadoch zriecť časti svojej suverenity. Kancelárka zdôraznila, že zákony o dlhovej brzde, aký už prijalo Nemecko, musia platiť vo všetkých štátoch menovej únie. Ocenila preto Španielsko, ktoré ohraničilo výšku verejného dlhu ústavným zákonom.

Na zvýšení štátnych garancií v EFSF sa ministri financií eurozóny dohodli v polovici mája. V marci lídri EÚ odsúhlasili, že efektívna úverová kapacita EFSF sa má od júna zvýšiť na 440 miliárd eur z pôvodnej úrovne 250 miliárd eur. V snahe zachovať si najvyšší rating na stupni AAA je efektívna úverová kapacita fondu nižšia než jeho nominálna hodnota. EFSF, teda takzvaný dočasný euroval, by mal byť v polovici roka 2013 nahradený permanentným systémom ESM, známym tiež ako euroval II.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu