Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dlhy nemocníc voči Sociálnej poisťovni rastú

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Dlhy nemocníc voči Sociálnej poisťovni sa opäť zvyšujú.

"Zvýšenie dynamiky zadlžovania nastalo najmä u zdravotníckych zariadení, ktoré sú v správe vyšších územných celkov," upozornil generálny riaditeľ poisťovne Ľuboš Lopatka. Pohľadávky poisťovne voči nemocniciam podľa neho dosiahli koncom mája takmer 58,4 mil. eur, z čoho 15 mil. eur tvorili pohľadávky voči zariadeniam patriacim pod samosprávne kraje. "Po pozitívnom apríli, kedy nedochádzalo k ďalšiemu zvyšovaniu zadlženosti najmä nemocníc v správe vyšších územných celkov, máme vyššie pohľadávky voči štátnym nemocniciam o 244 tisíc eur a voči zariadeniam v správe vyšších územných celkov o 810 tisíc eur," uviedol Lopatka o vývoji v mesiaci máj. Sociálna poisťovňa tak podľa neho pri riešení svojich pohľadávok voči nemocniciam napriek úsiliu nezaznamenala žiadny výraznejší úspech.

Najvyššiu zadlženosť voči poisťovni podľa Lopatku dosahujú nemocnice v Trenčianskom kraji. Ako upozornil, nemocnica v Myjave prestala platiť plnú čiastku poistného a nemocnica v Považskej Bystrici, ktorá je najväčším dlžníkom spomedzi všetkých nemocníc v rámci vyšších územných celkov, sa dostala do reštrukturalizácie. "Tá by mala začať prinášať svoje ovocie ku koncu roka. V najbližšom období sa pre nás nádej zlepšenia nečrtá," povedal. V prípade Žilinského kraja sa šéf poisťovne obáva zmien, ktoré iniciovalo župné zastupiteľstvo. V tomto kraji sa totiž majú zrušiť zadlžené nemocnice, ktoré sú príspevkovými organizáciami, pričom splynú do rozpočtovej organizácie s názvom Správa záväzkov a pohľadávok. Táto inštitúcia by mala prevziať záväzky bývalých príspevkových organizácií. "Obávame sa toho, že nový subjekt síce bude mať majetok, záväzky a pohľadávky, ale nebude mať tržby v pravom slova zmysle," varoval. Považuje preto za "skoro vylúčené", aby tento subjekt bol schopný splácať záväzky voči poisťovni.

Sociálna poisťovňa podľa jej šéfa podala návrhy na exekúcie nemocnice v Hnúšti a nemocnice v Šahách, ktorá je v likvidácii. V prípade štátnych nemocníc rieši poisťovňa podľa Lopatku ich dlhy formou dialógu s rezortom zdravotníctva. "Štátne nemocnice sú koncovými nemocnicami, je asi ťažko predstaviteľné hovoriť o exekúcii napríklad detskej fakultnej nemocnice," upozornil. Ako verejnoprávnej inštitúcii, ktorá plní úlohy štátu, mu pripadá nenáležité hovoriť o exekúciách štátnych nemocníc. Najväčším dlžníkom poisťovne je zo štátnych nemocníc Univerzitná nemocnica v Bratislave, ktorej dlh predstavuje 22 mil. eur. Nasleduje Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Bratislave s dlhom 8,3 mil. eur a Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach, ktorá poisťovni dlhuje 4,8 mil. eur. "Tieto nemocnice platia čiastočne všetky tri, ale staré dlhy sa nesplácajú," dodal Lopatka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu