Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Na dovolenke nebolo až 70% Slovákov

BRATISLAVA - V druhom štvrťroku tohto roka cestovalo na dlhodobý dovolenkový pobyt, ktorý predstavuje päť a viac dní, 20,5 % občanov Slovenska. Oproti druhému kvartálu 2005 to predstavuje nárast o 1,8 percentuálneho bodu.

Na krátkodobom dovolenkovom pobyte pritom bolo na Slovensku alebo v zahraničí 8,6 % občanov, čo predstavuje medziročný pokles o 0,2 percentuálneho bodu. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR (ŠÚ), na dovolenke nebolo 70,9 % občanov, čo je medziročný pokles o 1,7 percentuálneho bodu. Hlavnou príčinou neúčasti na dovolenkovom pobyte bol plán ísť na dovolenku v inom období. Ďalšími prekážkami boli finančné, pracovné či zdravotné dôvody, ako aj dovolenka v mieste svojho bydliska a rodinné dôvody.

Na krátkodobej dovolenke v rámci Slovenska bolo v sledovanom období 6,4 % občanov a v zahraničí 1,5 % ľudí. Na Slovensku aj v zahraničí trávilo dovolenkový pobyt 0,7 % občanov. V rámci krátkodobých dovolenkových pobytov na Slovensku občania cestovali najmä do okresov Bratislava a Poprad, pričom na jeden pobyt vynaložili priemerne 1 783 Sk na osobu, čo predstavuje medziročný rast o 17,9 %. Cesty účastníkov krátkodobých dovoleniek v zahraničí smerovali najmä do Maďarska, ČR, Rakúska a Talianska. Na krátkodobú dovolenku v zahraničí minuli v priemere 4 828 Sk na osobu, čo je medziročne menej o 8 %.

Dlhodobý dovolenkový pobyt na Slovensku trávilo 9,8 % občanov, ktorí cestovali najmä do okresov Poprad a Bratislava. Najčastejšie pobyty pritom boli na 4 až 7 nocí a hlavným dôvodom cesty bola návšteva príbuzných a známych, rekreačný pobyt na horách a liečenie. Na Slovensku sa dovolenkujúci prepravovali najviac súkromným autom (47,5 %), autobusom (35,3 %) a vlakom (16,5 %). Občania počas dlhodobých dovoleniek v SR využívali hlavne súkromné neprenajaté ubytovacie zariadenia u príbuzných a známych, hotely a kúpeľné domy. V priemere za jeden dlhodobý pobyt v SR zaplatili občania 4 821 Sk na osobu, čo je o 16,4 % menej ako v druhom kvartáli 2005.

Na zahraničné dlhodobé dovolenkové pobyty smerovalo v druhom štvrťroku tohto roka 10,5 % občanov. Cestovali pritom hlavne do Chorvátska a Grécka či Talianska. Za jeden dlhodobý zahraničný pobyt minuli priemerne 15 461 Sk na osobu, čo predstavuje medziročný pokles o 7,4 %. Najčastejším dopravným prostriedkom bol autobus a najviac využívané ubytovacie zariadenie boli hotely.

Na služobné cesty vycestovalo v rámci Slovenska 7,8 % občanov a do zahraničia 2,7 % občanov. Priemerné výdavky za služobnú cestu v rámci SR medziročne vzrástli o 8,5 % na 3 938 Sk na osobu. Za zahraničnú služobnú cestu sa zaplatilo v priemere 11 485 Sk na osobu, čo je o 22,9 % menej ako v druhom štvrťroku 2005.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu