Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Dávky v hmotnej núdzi a niektoré príspevky sa od septembra zvýšia

BRATISLAVA - Ľudia odkázaní na sociálne dávky si od septembra prilepšia. Vláda dnes rozhodla o zvýšení dávok v hmotnej núdzi o 5,2 percenta. Súčasne stúpnu aj ďalšie sociálne príspevky, ako napríklad príspevok na bývanie alebo príspevok na zdravotnú starostlivosť. Úpravu výšky dávok ministerstvo práce odôvodnilo zdražením tovarov a energií.

Základná dávka v hmotnej núdzi pre jednotlivca sa zvýši o 80 korún na 1640 Sk. Dvojica bez detí bude od septembra dostávať o 140 Sk viac, teda 2850 korún. Dvojica s maximálne štyrmi deťmi si prilepší o 190 korún a dostane 3890 Sk, ak má viac ako štyri deti, jej dávky stúpnu o 260 Sk na 5210 korún.

Vláda môže nariadením zvyšovať sociálne dávky od roku 2004, naposledy ich upravil ešte vlani kabinet Mikuláša Dzurindu. Vláda premiéra Roberta Fica zvýšila aj príspevok na zdravotnú starostlivosť, a to o desať korún na 60 Sk. O 200 korún na 1900 Sk stúpnu aktivačný aj ochranný príspevok. Aktivačný príspevok má motivovať občanov, aby si aktívne hľadali zamestnanie, zvyšovali kvalifikáciu alebo pracovali v prospech obce.

Ochranný príspevok zohľadňuje situácie, v ktorých si občania v hmotnej núdzi nemôžu zabezpečiť príjem vlastnou prácou, teda napríklad pre vek alebo invaliditu. Príspevok na bývanie pre jednu osobu sa od septembra zvýši o sto korún na 1460 korún.

Podľa skorších informácií ministerstva práce si zvýšenie dávok vyžiada v tomto roku dodatočných 160 miliónov Sk a na budúci rok 650,1 milióna Sk. Ministerstvo chce tieto zdroje vyčleniť z vlastných finančných prostriedkov.

Vláda dnes mala pôvodne rozhodovať aj o návrhu novely zákona, podľa ktorej by sa zvýšili dôchodky niektorým policajtom a vojakom. Vláda ale nakoniec tento bod rokovania presunula na ďalšiu schôdzu. "Ministri si chceli ešte prediskutovať niektoré technické podrobnosti v návrhu," povedala ČTK hovorkyňa vlády Silvia Glendová.

Zvýšenie dôchodkov sa malo týkať tých policajtov a vojakov, ktorých dôchodok nepresahuje 15.300 korún mesačne. Za každý rok služby by sa im príjem mal zvýšiť o 0,15 percenta alebo 0,1 percenta podľa toho, odkedy začali dôchodok poberať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu