Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Na trhu v EÚ je nebezpečný krém proti pehám a farby na vlasy

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečný krém proti pehám, ktorý sa objavil na trhu v Európskej únii (EÚ). Podľa informácií riaditeľa ÚVZ SR Františka Valaška, ide o krém proti pehám DIANA - Anti-freckle cream DIANA. Vo výrobku sa zistila prítomnosť ortuti, ktorá patrí medzi látky, ktoré nesmú byť zložkami kozmetických výrobkov.

Po použití výrobku sa môže na pokožke objaviť ekzém. "Vzhľadom na voľný pohyb tovaru v členských štátoch Európskej únie je možné, že sa tento kozmetický výrobok vyskytuje aj na trhu v Slovenskej republike. Spotrebiteľom, ktorí si ho zakúpili, odporúčame, aby výrobok ďalej nepoužívali," uvádza riaditeľ ÚVZ SR Valašek.

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje aj na zdraviu nebezpečné farby na vlasy Henna hair colours - odtiene Caca noir, Caca marron, Caca brun, Sante Natur kosmetik Herbal hair colours s odtieňmi Chatain noisette bronze, Flaming red, Redish-blonde a Logona Kosmetik Herbal hair colours - odtiene Henna natural brown, Flaming red, Mahagony, Natural red.

Vo výrobkoch sa zistilo prekročenie celkového počtu mikroorganizmov a prítomnosť patogénnych mikroorganizmov Pseudomonas aeruginosa a Staphylococcus aureus. "Pseudomonas aeruginosa môže spôsobiť infekcie slizníc a Staphylococcus aureus spôsobuje angíny, hnisavé ochorenia kože a enterotoxikózy," uviedol Valašek.

Úrad verejného zdravotníctva SR získal informácie o nebezpečnom kréme proti pehám a o farbách na vlasy zo systému rýchlej výmeny informácií o výskyte nebezpečných nepotravinových výrobkov na území EÚ - RAPEX.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu