Štvrtok6. jún 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

EÚ hovorí o ústupkoch v obchode, aby inšpirovala USA

PARÍŽ - Európska únia (EÚ) ukázala Spojeným štátom, ako si predstavuje vylepšenie svojho návrhu na zmenu poľnohospodárskej politiky v rámci obchodných rokovaní na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a tvrdí, že teraz je na ťahu Washington. Európsky komisár pre obchod Peter Mandelson hovoril v Paríži o zablokovaných rokovaniach so Susan Schwabovou, ktorá by sa mala stať americkou obchodnou vyslankyňou.

Nemenovaný európsky úradník agentúre Reuters prezradil, že diskusia sa týkala aj spôsobov, ako by EÚ mohla zlepšiť svoju ponuku pri znižovaní počtu citlivých poľnohospodárskych tovarov a farmárskych ciel. Doteraz bola EÚ kritizovaná za nízku ochotu otvárať svoj poľnohospodársky trh, aby tak prinútila Spojené štáty k znižovaniu poľnohospodárskych dotácií a krajiny tretieho sveta k redukcii ciel na priemyselné produkty. Práve tieto tri témy sa považujú za kľúč, ktorý by mohol priblížiť katarského kolo rokovaní WTO k úspešnému koncu. Katarské kolo začalo už v roku 2001 v katarskej Dohe a vinou neschopnosti viacerých krajín dohodnúť sa na podstatných témach sa jeho záver stále odďaloval.

Cieľom katarského kola je eliminovanie svetovej chudoby. Podľa pozorovateľov stále hrozí, že do júla, ktorý sa považuje za dôležitý termín pre uzavretie katarského kola, sa mocnosti nestihnú dohodnúť. Ak by sa tieto obavy potvrdili, znamenalo by to oddialenie konca rokovaní o niekoľko ďalších rokov. V júli totiž vyprší splnomocnenie administratívy amerického prezidenta Georgea Busha ratifikovať dohody WTO ako celok. Po tomto termíne bude musieť každá jednotlivá zmluva prejsť v USA zdĺhavým legislatívnym procesom.

Hoci predstavitelia EÚ hovoria o nových ústupkoch zo strany spoločenstva, USA ich spochybňuje. "Je to to isté, čo sme počúvali už od októbra, kedy USA vypracovala svoju vlastnú ponuku v oblasti poľnohospodárstva, teda že by únia mohla urobiť čosi viac. Ibaže my nevieme, čo to je," citovala Reuters nemenovaného predstaviteľa americkej administratívy.

Peter Power, hovorca európskeho komisára pre obchod Petra Mandelsona, minulý piatok vyhlásil, že Brusel je pripravený dať návrh, ktorý je bližšie k požiadavke rozvojových krajín skupiny G20 na zníženie taríf v priemere o 54 %, ak ponúknu ústupky aj ďalšie strany. Doteraz Brusel ponúkal redukciu dovozných ciel o 39 % a Mandelson je pod tlakom lobistických skupín farmárov, predovšetkým z Francúzska, aby z tejto pozície neustupoval. "Odradzuje ma, keď hovoria, že ústupky únie sa iba priblížia k požiadavkám skupiny G20, keď naše požiadavky sú ešte vyššie," pokračoval nemenovaný zdroj z USA. Austrálsky minister obchodu Mark Vaile však piatkové vyhlásenie Bruselu privítal, egyptský minister obchodu Rachid Mohamed Rachid zase povedal, že Európa spravila "vítaný krok".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu