Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Nelegálny softvér sa podľa Microsoftu používa najviac v Košiciach

BRATISLAVA - Spoločnosť Microsoft overila na Slovensku na nelegálny softvér zatiaľ viac ako 200 tis. počítačov s nainštalovaným operačným systémom Windows XP, pričom ďalších 550 tis. chce ešte overiť. "Zameriame naše aktivity na regióny s najvyšším podielom nelegálnych používateľov a firiem," uviedol manažér divízie Windows Client spoločnosti Microsoft Česká republika a Slovensko Tomáš Koška.

Podľa doterajších výsledkov overenia pravosti operačného systému Windows XP je najviac pirátskych používateľov v Košiciach, kde nelegálnu verziu Windows používa až 55 % používateľov. Ďalej nasledujú mestá Prievidza a Ružomberok, obe s 54 %, Liptovský Mikuláš a Snina zhodne s 53 %, Rožňava s 52 % a Svidník s 51 % používateľov nelegálneho softvéru. Najmenej nelegálnych používateľov softvéru eviduje Microsoft v okolí Bratislavy, v Banskej Bystrici a v Trenčíne. Ako vyplýva z údajov poslednej výročnej správy nezávislej analytickej agentúry IDC za rok 2004, miera softvérového pirátstva sa na Slovensku pohybovala na úrovni 48 %.

Koncom apríla tohto roka začala spoločnosť Microsoft na Slovensku program pod názvom Výhody legálnych Windows - Upozornenie, ktorý overuje platnosť licencie operačného systému Windows XP a pomáha slovenským zákazníkom vyhnúť sa rizikám spojeným s používaním pirátskych kópií softvéru. Ak užívateľ používa Windows XP neoprávnene, má možnosť si systém zlegalizovať formou OEM licencie. Podstatou iniciatívy je aplikácia "Upozornenie programu Výhody legálnych Windows", ktorá rozpozná pirátsku kópiu Windows a odporučí používateľovi, ako si najjednoduchšie zaobstarať legálny systém. Aplikáciu používateľom ponúka služba Automatické aktualizácie. V priebehu pilotného projektu je jej inštalácia zatiaľ dobrovoľná.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu