Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Doprava: Na správu a údržbu ciest by mala NDS použiť 217,2 mil. Sk

BRATISLAVA - Na správu a údržbu diaľnic a rýchlostných ciest v Slovenskej republike plánuje Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) v tomto roku použiť 217,2 mil. Sk. V porovnaní s objemom financií, ktoré na tento účel smerovali v minulom roku, by to znamenalo viac o 8,3 %.

Z celkovej plánovanej sumy by sa na prevádzku diaľnic malo použiť 56,58 %, teda 122,9 mil. Sk a na prevádzku rýchlostných ciest by malo ísť 43,42 %, teda 94,3 mil. Sk. Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca NDS Marcel Jánošík, v rámci zimnej údržby by sa z celkovej sumy na rok 2006 malo použiť 86,88 mil. Sk.

Najväčší objem z plánovaných prostriedkov na správu a údržbu diaľnic by v tomto roku mala "zhltnúť" zimná prevádzka, a to až 49,16 mil. Sk. Na dopravné značenia by malo ísť 20,9 mil. Sk a na výsadbu a zeleň takmer 12,3 mil. Sk. Zvyšné prostriedky by sa mali použiť na opravu a údržbu diaľnic a mostov, údržbu iných objektov, bezpečnostné zariadenia, odvodnenie či iné prevádzkové výnosy. Z financií určených pre rýchlostné cesty vo výške 94,3 mil. Sk by mala NDS zabezpečiť za 37,7 mil. Sk zimnú prevádzku, za viac ako 16 mil. Sk dopravné značenie a zvyšné prostriedky sa rozdelia medzi rovnaké činnosti ako pri diaľniciach.

Prostriedky na prevádzku, teda správu a údržbu, poskytuje podľa Jánošíka štátny rozpočet. "V prípade ich nedostatku zabezpečuje dofinancovanie NDS," vysvetlil Jánošík. Prevádzková činnosť sa delí na zimnú prevádzku zahŕňajúcu obdobie január až marec a november a december. Od apríla do októbra sa vykonáva letná prevádzka ciest.

NDS mala ku koncu minulého roka vo vlastníctve celkovo 528,697 kilometra ciest. Takmer 61 % z toho, teda 320,823 kilometra, pripadlo na diaľnice, 122,607 kilometra predstavovali rýchlostné cesty a z ostatných ciest je vo vlastníctve NDS 85,267 kilometra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu