Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Gazprom očakáva v roku 2006 rast exportných tržieb o 27 %

Centrála plynárenského koncernu Gazprom
Centrála plynárenského koncernu Gazprom

MOSKVA - Ruský plynárenský koncern Gazprom očakáva, že jeho exportné tržby v roku 2006 vzrastú o 27 % v dôsledku globálneho rastu cien energií. Vyhlásil to v pondelok riaditeľ divízie Gazexport Alexander Medvedev. Tohtoročné tržby by mali podľa jeho prognóz vzrásť z 26 mld. USD na 33 mld. USD.

Medvedev tiež vyhlásil, že Gazprom plánuje zverejniť konečný zoznam západných partnerov pre projekt Štokman najneskôr do 15. apríla. O účasť na projekte Štokman, teda o zásobovanie USA a Európy skvapalneným zemným plynom na pol storočia, sa zaujímajú nórske spoločnosti Statoil a Norsk Hydro, americké firmy Chevron a ConocoPhillips a francúzska skupina Total. Gazprom si pre spoluprácu na projekte vyberie dve alebo tri spoločnosti. Nálezisko Štokman, nachádzajúce sa v ruskej časti Barentsovho mora asi 500 km na sever od pobrežia, je jedným z najväčších ložísk zemného plynu na svete. Ťažba by sa mala začať v roku 2010, pričom hlavným odbytiskom by mal byť americký trh. Náklady na začatie ťažby na nálezisku Štokman presiahnu 20 mld. USD.

Medvedev tiež uviedol, že Gazprom a čínska ropná spoločnosť CNPC podpíšu pri príležitosti návštevy prezidenta Vladimira Putina v Pekingu memorandum o dodávkach plynu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu