Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Živnostníci: Uplatnite si výdavky na stravu

Podnikáte, alebo sa rozhodujete o tom, že si založíte živnosť a neviete, ako je to vo vašom prípade so stravovaním? Tento rok vstúpili do platnosti zmeny, na základe ktorých sa môžu živnostníci stravovať za rovnakých podmienok ako zamestnanci. Novinky nastali aj pri výške paušálnych výdavkov. Kedy sa budú dať uplatniť po novom a pre koho sú výhodné?

Živnostník, ktorý sa rozhodol pre paušálne výdavky, nemusí viesť účtovníctvo a taktiež preukazovať skutočnú výšku výdavkov. Novela zákona ich výšku upravila, a to z 25 na 40 %. U remeselníkov sa však paušálne výdavky nezmenili a zostali na úrovni 60 percent. Zjednodušene povedané, podnikatelia si zrátajú svoje príjmy a z tejto sumy si buď 40 alebo 60 % uplatnia ako výdavky.

Prvýkrát v roku 2007
„Spomínaných 40 % si budú môcť živnostníci a iní samoživitelia prvýkrát uplatniť až v roku 2007 pri podaní daňového priznania za rok 2006. Ak si chce podnikateľ, ktorý do roku 2005 viedol účtovníctvo, tento rok začať uplatňovať paušálne výdavky, musí sa tak rozhodnúť najneskôr do konca marca,“ upozorňuje riaditeľ Úradu Slovenskej živnostenskej komory Ján Kurčák.

Sú výdavky výhodné?
Podľa informácií Jána Kurčáka sú paušálne výdavky výhodné pre podnikateľov, ktorí nemajú veľké výdavky na materiál, dlhodobý majetok alebo bežnú réžiu, ako sú nájomné či doprava. Rovnako je to i pri prenajímateľoch, ktorí okrem prenájmu neposkytujú nájomcom ďalšie služby v podobe kúrenia, upratovania alebo údržby. „Ďalším pozitívom pre toho, kto využíva paušálne výdavky je to, že príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, účelové, ako aj životné poistenie sa nepovažujú za daňové výdavky, ale za nezdaniteľné časti základu dane,“ dopĺňa Kurčák. Takže základ dane je možné o tieto položky znížiť, najviac však do výšky 12 000 korún. Tiež si môžu odpočítať na jedno dieťa ročnú daňovú úľavu 6 480 Sk, čo je 540 korún na mesiac a odpočítateľnú položku na nezamestnaného manžela.

Výdavky na stravovanie
Živnostníci si môžu už tento rok uplatniť výdavky na stravovanie za každý odpracovaný deň v kalendárnom roku podobne ako zamestnanci. Takže majú nárok na 55 % z ceny obeda, najviac však zo sumy 89 korún. Za každý deň si tak môžu znížiť daňový základ o 49 korún. Toto však neplatí pre danovníka, ktorý je popri podnikaní zamestnaný, a teda mu vzniká nárok na príspevok na stravovanie, alebo si uplatňuje výdavky o cestovných náhradách.
Ako si uplatniť stravné
- výdavky na stravné sa nedajú odpočítať paušálne, musí ísť o preukázateľný výdavok,
- živnostník si buď kúpi gastrolístky a doklad o kúpe doloží k daňovému priznaniu,
- náklady na jedlo sa dajú preukázať aj pokladničným dokladom z reštaurácie (netreba zabúdať, že uplatniť sa dá len 55 % z 89 Sk),
- ďalšou možnosťou je dohoda so stravovacím zariadením o poskytovaní obedov, a ako doklad bude slúžiť faktúra z tohto zariadenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu