Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Režíroval v Prahe Donutila, Bartošku, Heřmánka, teraz skúša v Bratislave na Novej scéne

Ivan Rajmont
Ivan Rajmont

V Divadle Nová scéna práve skúša novú hru „Figaro sem, Figaro tam“ známy režisér z Národného divadla v Prahe Ivan Rajmont, ktorý nám poskytol rozhovor.

Je to Vaša prvá skúsenosť s réžiou na Slovensku ?

 Režírujem na Slovensku už po tretí krát. Mojím slovenským debutom bola spolupráca s martinským divadlom približne  v roku 1984, pri príležitosti  významného divadelného výročia som režíroval  Gogoľovho Revízora. Druhá slovenská spolupráca bola  v Bratislave v SND. Teraz sa  vlastne po 15 rokoch vraciam na Slovensko.

Na ktoré divadlo a režírovanie najradšej spomínate ?

 Na všetky ! V každom divadle, s ktorým som spolupracoval som sa snažil nechať svoju dušu a každá práca bola pre mňa zážitkom na celý život.

Rád spomínam na Ústí nad Labem, kde som niekoľko rokov pôsobil v činohernom štúdiu. Rád spomínam na  túto úžasnú tvorcovskú  dielňu, v ktorej sa v tej dobe rodil štýl a spôsob myslenia. Zrežíroval som tam  v roku 1975 jednu z úžasných hier, Kunderovu dramatizáciu Diderota  „ Jakub Fatalista“ s  Jiřím Bartoškom a Karlom Heřmánkom v hlavných úlohách. Táto  inscenácia sa  hrá  s úspechom dodnes.

 V roku 1994 som realizoval v Národnom divadle v Prahe hru „ Sluha dvoch pánov“ s Vlastimilom Donutilom v hlavnej úlohe. Práve táto hra  sa, so svojimi už  takmer 500 reprízami,  stala historicky najreprízovanejším predstavením  ND a dodnes  žne obrovský úspech.

Ako vznikla Vaša terajšia spolupráca s Divadlom Nová scéna?

 Ponuka  režírovať Figara prišla od pána Martina Kákoša, umeleckého šéfa Divadla Nová scéna . Toto predstavenie  by malo byť hlavne  posilnením  činoherného zámeru divadla. Ja som túto ponuku  výzvu rád prijal.

 S Figarom už máte niekoľkonásobnú skúsenosť :

Režíroval som nie len rozhlasovú hru Figaro, ale i činoherné predstavenie v pražskom divadle Pod Palmovkou, takže toto je moja tretia skúsenosť s touto známou divadelnou postavou.

Ako sa Vám pracuje v Bratislave, na Novej scéne, so slovenskými hercami?

Zatiaľ výborne. Divadlo mi vyšlo v ústrety so všetkým. Prácu s hercami ako  sú Štefan Kožka, Dana Košická, Jana Lieskovská a Pavol Plevčík vnímam zatiaľ pozitívne.   Práve títo štyria hlavní predstavitelia z Figara tvoria dominantnú  oporu celej hry.

 

Prezradíte nám niečo zo zákulisia príprav Figara?  Aký bude Figaro na Novej scéne?

Určite zaujímavý, ale to musia posúdiť  hlavne  divadelní kritici a diváci.

Hra začína ako „ opera  zaliata slnečnými lúčmi“ a ktorá sa neskôr  akoby kontrastne  prelinie do  drsnejšej činohernej  inscenácie.  Ale aj tak by to mala byť zábava! Divadlo musí ľudí zabaviť ! Divadlo musí  ľuďom niečo hovoriť.

Takže bude to  Hudobné? Klasické? Moderné? Historické?

 Nechajte sa prekvapiť !

Prečo by mali diváci v BA prísť práve na toto predstavenie ?

To je ťažké  takto presne formulovať.

Táto hra  pri svojej premiére spôsobila vo Francúzsku revolúciu. A  francúzska revolúcia  zmenila svet. Hra vyjadrovala myšlienku, že stará doba ( predstavovaná grófom Almavivom a šľachtou ) skončila  a nová doba ešte nezačala ( zosobnená Figarom a stredným stavom).

 Základná  téma a otázka  ktorú si  vlastne  kladie postava  Figara je dodnes mimoriadne aktuálna a stále pretrváva.  „ PREČO JA ? Prečo ja som outseider ? Som rovnako múdry, šikovný a schopný, tak prečo má prednosť a výhody šľachtic?“ Figaro síce dosiahne svoj cieľ, ale táto jeho jeho cesta za šťastím nebola rovná. Bola to trpká cesta !

Ďakujeme za rozhovor.

Premiéra hry  „ Figaro sem, Figaro tam“ sa uskutoční dňa 18. Februára 2011

Srdečne pozývame všetkých divákov do Divadla Nová scéna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu