Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Pochovali herca Štěpánka, ktorý pred týždňom spáchal samovraždu!

Truhla Martina Štěpánka Zobraziť galériu (4)
Truhla Martina Štěpánka (Zdroj: ČTK)

PRAHA - Osobnosti českého divadla, politiky a emigrácie sa dnes popoludní prišli rozlúčiť do veľkej obradnej siene strašnického krematória so svojím kolegom - hercom, novinárom a bývalým ministrom kultúry ČR Martinom Štěpánkom. Okrem rodiny a priateľov sa pamiatke herca poklonili už pred obradom desiatky ľudí.

Pohrebu sa v úplne zaplnenej smútočnej sieni zúčastnili aj český premiér Petr Nečas a predsedníčka snemovne Miroslava Němcová. Pokloniť sa Štěpánkovej pamiatke prišla aj manželka exprezidenta Václava Havla Dagmar. Samotného smútočného aktu sa ale nezúčastnila. Prišli aj zástupcovia prezidentskej kancelárie.

Prezident Václav Klaus manželke zosnulého herca kondoloval už minulý týždeň. Uviedol, že mal rád Martina Štěpánka nielen ako významného umelca, ktorý v českom divadelnom svete zanechal hlbokú stopu, ale aj ako človeka, občana a politika. V týchto dňoch je Klaus na pracovnej návšteve Spojených štátov.

Na pohreb prišli aj bývalé herecké kolegyne Zlata Adamovská, Yvonne Přenosilová a Jiřina Bohdalová. Vence poslali tiež predstavitelia oboch parlamentných komôr, prezident, premiér, súčasní a minulí ministri, ale aj Národné divadlo a Český rozhlas.

Štěpánek sa narodil 11. januára 1947 v Prahe v hereckej rodine. V roku 1969 absolvoval Divadelnú akadémiu múzických umení (DAMU), potom bol štyri roky členom činohry Národného divadla a ďalšie tri roky členom pražského Činoherného klubu, odkiaľ dostal z politických dôvodov výpoveď. Na prelome 70. a 80. rokov hral na javisku pražského Divadla na Vinohradoch.

V roku 1981 s rodinou emigroval a požiadal o politický azyl v Rakúsku. Hral potom v rakúskych a nemeckých divadlách a stal sa tiež spolupracovníkom Rádia Slobodná Európa / Rádia Sloboda. V roku 1994 presídlil späť do Prahy. Od septembra 2006 do januára 2007 bol v prvej Topolánkovej vláde ministrom kultúry. Od januára 2007 bol Topolánkovým externým poradcom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu