Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Jaroslav Filip: Dnes by oslávil šesťdesiate narodeniny

Jaroslav Filip
Jaroslav Filip (Zdroj: STV)

BRATISLAVA - V utorok 11. júla 2000 zomrel náhle v ranných hodinách v Bratislave všestranný umelec, skladateľ, klavirista, moderátor, herec, komik a scenárista Jaroslav Filip († 51).

Zanechal po sebe štyri deti - synov Jara a Lea a dcéru Evu z manželstva s manželkou Evou a dcéru Dorotu Nvotovú, ktorú splodil s herečkou Annou Šiškovou. Dnes, 22. júna, by Jaroslav Filip oslávil okrúhle šesťdesiate narodeniny. Rodák z Hontianskych Moraviec (1949) v okrese Krupina vyštudoval v rokoch 1971 až 1976 filmovú dramaturgiu na VŠMU v Bratislave.

Do roku 1989 pracoval v Slovenskom rozhlase, na Novej scéne (NS) a v trnavskom divadle. Odvtedy bol v slobodnom povolaní. Do povedomia slovenskej verejnosti sa zapísal najmä ako hudobný skladateľ. Nahral tri vlastné albumy - Meditation for Piano (1996), Cez okno (1996) a Ten čo hrával s Dežom (1998).

Hudobne sa podieľal na tvorbe Richarda Müllera i Milana Lasicu a Júliusa Satinského. Známa je jeho spolupráca s legendárnym Dežom Ursínym na jeho desiatich nahrávkach ako Modrý vrch (1981) či Na ceste domov (1987).

Filipove skladby zazneli aj v mnohých československých a slovenských filmoch, napríklad i v trpkej komédií režiséra Vlada Balca Rivers of Babylon (1998), nakrútenej na motívy rovnomenného románu Petra Pišťanka. Divadelnej verejnosti je známa Filipova hudba k inscenáciám trnavského divadla, Činohry Slovenského národného divadla (SND) a NS v Bratislave.

Okrem bratislavskej NS a trnavského divadla sa milovník internetu a cigariet predstavil aj na doskách SND, divadla West a Štúdia S v Bratislave. Ako herca ho poznalo aj publikum Divadla pre deti a mládež v Trnave a prešovského divadla. Tvorivo sa podieľal na mnohých divadelných hrách a projektoch.

Okrem iného aj na predstaveniach M. Lasicu a J. Satinského v Štúdiu S - Nikto nie je za dverami, Deň radosti a Jubileum. Je spoluautorom muzikálu D. Ursínyho Sneh sa smial až padal z roku 1978.

Pre divákov je známy ako humorista z viacerých programov Slovenskej televízie a TV Markíza. Stačí len spomenúť Kaviareň u Filipa, Véčko, Apropo new, Telecvoking a Apropo TV. Vystupoval aj ako filmový herec v hraných filmoch Petra Solana O sláve a tráve (1984) a v snímke Michala Ruttkaya Iba deň (1988). V titulnej úlohe hudobníka Alberta sa predstavil v rovnomennom televíznom filme (1987) Františka Vláčila.

Autor hudby k legendárnej skladbe Čerešne, ktorú naspievali Hana Hegerová, Zuzana Kronerová či Zuzana Smatanová, bol známy aj ako dlhoročný spolupracovník a moderátor Rádia Twist. V roku 2004 mu prezident Ivan Gašparovič udelil štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy, in memoriam.

Počuli ste horúce „pikošky“ o osobnostiach či udalostiach nášho šoubiznisu? Podeľte sa s nami o ne! Posielajte SMS a MMS na 0910 177 023 alebo nám napíšte e-mail na tipy@topky.sk!

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu