Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Marián Zednikovič: Rakovina!

Marián Zednikovič Zobraziť galériu (4)
Marián Zednikovič

BRATISLAVA – Jeho tvár je opuchnutá, oči podliate krvou a krok neistý... Známy herec Marián Zedni kovič (55) už niekoľko mesiacov tajne bojuje so zákernou chorobou.

Svojmu silnému rivalovi - rakovine - zatiaľ vytrvalo odoláva. Nový Čas zastihol umelca vo chvíli, keď vchádzal do bratislavského Onkologického ústavu sv. Alžbety, kde sa podrobil jednej zo série procedúr. Marián, nevzdávaj tento boj!

Život obľúbeného filmového a divadelného herca je už niekoľko mesiacov poznačený neistotou a strachom. Jeho rivalom v boji o holý život je rakovina lymfatických uzlín...

Hercov život majú teraz v rukách lekári z Onkologického ústavu svätej Alžbety v Bratislave. Umelec chodí do špecializovaného zdravotníckeho zariadenia na pravidelné liečebné procedúry. „Vozieva ho sem manželka. Zvyčajne prídu cez zadný vchod, aby ich nevideli ostatní pacienti. Pán Zednikovič si často skrýva tvár za golier a nosí veľké slnečné okuliare. Tie si sníma až v ambulancii,“ prezradil zdroj z prostredia nemocnice.

Marián Zednikovič len prednedávnom začal s rozhodujúcou časťou liečby – chemoterapiou. A táto fáza bude v jeho liečení aj najťažšia. Napriek vážnej chorobe umelec stále hrá v bratislavskom divadle Astorka Korzo ´90, kde účinkuje dokonca v dvoch predstaveniach - Play Gorky a Machocha.

Organizátor populárnych bratislavských Shakespearovských slávností, ktoré sa konajú pravidelne v letných mesiacoch, o svojej chorobe rozprávať nechce. „V mojom živote sa neudialo nič mimoriadne a viac sa vyjadrovať nebudem,“ odvetil umelec, ktorý sa rozhodol bojovať so zákernou chorobou bez pomoci médií.

So svojím trápením a bolesťou sa s nikým deliť nechce. Strach, neistotu a pocit beznádeje si necháva len pre seba. Možno ho v jeho obdivuhodne vytrvalom zápase s chorobou poteší, že mu fanúšikovia držia palce a často naňho myslia.
Rakovina lymfatických uzlín
Pri rakovine (zhubnom nádorovom ochorení) lymfatického systému dochádza k nekontrolovanému bujneniu jeho buniek (lymfocytov). Vyskytujú sa vo všetkých častiach tela a tvoria tzv. lymfatické tkanivo. Jedným z prvých príznakov tohto ochorenia je bezbolestné zväčšenie lymfatických uzlín na krku či v podpazuší. Tak ako pri iných rakovinových ochoreniach je dôležitá včasná diagnóza a vhodná liečba, čím sa zvyšujú šance na potlačenie choroby alebo úplné vyliečenie.
Chemoterapia
Chemoterapia je jednou s možností liečby nádorových ochorení. Ide o liečbu látkami, tzv. cytostatikami, ktoré ničia rakovinové bunky tým, že zasahujú do ich metabolizmu a zabraňujú ich množeniu. Pri chemoterapii sa zasahujú aj normálne zdravé bunky, preto sa môžu objaviť u pacienta vedľajšie účinky, ktoré sa po ukončení liečby rýchlo strácajú. Chemoterapia sa v niektorých prípadoch podáva samostatne. Častejšie však, hlavne po chirurgickom zákroku v kombinácii s rádioterapiou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu