Streda12. jún 2024, meniny má Zlatko, zajtra Anton

Nespavosťou trpí čoraz viac Slovákov

Pre dobrú náladu a správne fungovanie organizmu je zdravý spánok veľmi dôležitý.
Pre dobrú náladu a správne fungovanie organizmu je zdravý spánok veľmi dôležitý.

Stres doma, v práci, nadčasy, televízia, internet, rýchly životný štýl. Viete, že „vďaka“ týmto výdobytkom súčasnosti spíme o tretinu menej ako naši predkovia? Je to väčší problém, ako sa na prvý pohľad zdá, nekvalitný spánok má totiž vážne dôsledky na náš život.

Menej spánku spôsobuje bolesti hlavy, poruchy koncentrácie a podráždenosť. Napríklad známa česká spisovateľka Halina Pawlowská trpí nespavosťou a ako sama tvrdí, je z toho nervózna, pretože si uvedomuje dôležitosť spánku pre svoje „fungovanie“.

Dôsledky zlého spánku

Pacientom s nespavosťou hrozí v porovnaní s ľuďmi so zdravým spánkom oveľa viac ischemická choroba srdca a trikrát viac trpia bolesťami hlavy. Zlý spánok je príčinou až polov i c e všetkých pracovných úrazov, častým dôvodom dopravných nehôd. Táto porucha síce nevyzerá zlovestne, no nespavosť naozaj spôsobuje množstvo civilizačných chorôb.

Spíte čoraz menej?

Až polovica Slovákov trpí nespavosťou – rovnako je to na celom svete. Ale vie sa o tejto poruche viac? Liečime si ju, alebo jej nepripisujeme vážnosť? Čo všetko môže spôsobiť porucha spánku a aké sú vlastne jej príčiny? Ako možno docieliť kvalitný spánok? Dá sa nespavosť liečiť? Kedy treba začať s liečbou? Nehrozí nám drogová závislosť pri užívaní piluliek? Neexistujú alternatívne metódy liečby – je potrebná vždy len farmakologická? Možno sa uspať knihou, premýšľaním? Má vplyv na spánok strava, posteľ, izba? Pomôže pohárik na dobrú noc?

NAJDÔLEŽITEJŠIE „PREDSPÁNKOVÉ ZÁSADY“

- Cvičiť je pre naše telo správne, ale nie na konci dňa a už vôbec nie pred uložením sa do postele!
- Znížte spotrebu stimulantov ako sú káva, čierny čaj, energetické nápoje neskoro popoludní!
- Vyhnite sa dlhému popoludňajšiemu spánku, stresovým situáciám, ťažkým jedlám!
- Nepite veľké množstvá tekutín, aby ste sa v noci neprebúdzali. Už naše staré mamy tvrdili, že pohár mlieka s medom pred zaspávaním je tou najlepšou tabletkou na spánok. Naším tipom je aj pohár kakaa.
- Snažte sa chodiť do postele v rovnaký čas a v rovnaký čas vstávať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu