Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Bráňte sa pred jesennou depresiou!

Aj vám sa čoraz častejšie stáva, že sa vám ráno nechce z postele, celý deň sa neviete sústrediť, prinútiť sa do akejkoľvek činnosti vám robí problémy a vaša nálada je na bode mrazu? Môže to spôsobovať príchod chladnejšieho počasia,a s tým súvisiaca jesenná depresia. Aj proti nej sa však dá brániť.

Odborníci jesennú depresiu pripisujú zmene svetelnosti, teda úbytku slnečného žiarenia a skracovaniu dní. Na takéto zmeny v zvýšenej miery reagujú predovšetkým citliví ľudia a vo väčšej miere ženy ako muži.

Ako sa prejavuje
Treba rozoznávať medzi takzvaným negatívnym vplyvom počasia na náš organizmus a klinickou depresiou. Chladné a upršané dni v kombinácii so životnými problémami môžu vyvolať nechutenstvo, vyčerpanosť, smútok a zníženú aktivitu u mnohých ľudí, čo by však malo postupne odoznieť. V tomto prípade si môžeme pomôcť sami aj pravidelným pohybom, masážou, saunou, relaxovaním alebo stretnutím s priateľmi.

Odborná pomoc
Existuje však množstvo pacientov, u ktorých sa takéto príznaky pravidelne objavujú, či už na jeseň, alebo na jar a prerastajú do klinickej depresie. K nim okrem iných patrí porucha spánku, hlboký pesimizmus a môžu sa pridružiť aj telesné ťažkosti. Vtedy je nutné vyhľadať odborníka, ktorý predpíše zodpovedajúcu liečbu.

Rady ako predísť jesennej depresii

1. Relaxujte - naučte sa oddych vychutnávať a nezaťažovať sa myšlienkami na prácu.

2. Čas pre seba - dôležité je, aby vám zostal čas na seba a svoje potreby.

3. Pocity a emócie - neriešte hneď všetko s horúcou hlavou,najprv hnev predýchajte.

4. Tešte sa z maličkostí - aj malé veci vedia v živote potešiť, naučte sa ich vychutnávať.

5. Nepotláčajte pocity - nájdite si miesto, kde vás nikto nebude vyrušovať a dajte svojim citom voľný priechod.

6. Cvičenie a pohyb - pre zahnanie depresie je dôležitý pohyb na čerstvom vzduchu. Nemusíte podávať prehnané výkony, stačí sa cítiť dobre a uvoľnene.

7. Pozitívne myslenie - udržiavajte si veselé a pozitívne myšlienky aj vtedy, keď máte pred sebou ťažké úlohy. Hlavne sa nikdy neľutujte!

8. Odbúrajte stres - pri stresujúcich situáciách si doprajte chvíľu oddychu alebo krátku prechádzku.

9. Zvyšujte si sebavedomie - sebavedomo budete vyzerať i pri správnom držaní tela, vzpriamenej dynamickej chôdzi a s miernym úsmevom.

10. Zdravá strava - hladovanie nikam nevedie, iba odoberá telu potrebnú energiu. Na stole by nemal chýbať dostatok čerstvého ovocia a zeleniny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu