Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hubblov teleskop mal zachytiť následky zrážky asteroidov

Hubblov teleskop
Hubblov teleskop (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Astronómom sa pomocou Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu (HST) pravdepodobne podarilo zachytiť dôsledok vzácneho úkazu zrážky doch asteroidov.

Na snímkach je vidieť zvláštny objekt v tvare písmena X, za ktorým sa vinie pás hmoty podobný chvostu kométy. Vedci o svojom objave informovali v najnovšom čísle časopisu Nature. V januári tohto roku začali astronómovia po dobu piatich mesiacov používať HST na sledovanie objektu s názvom P/2010 A2. Spočiatku si mysleli, že boli svedkom čerstvej zrážky asteroidov, ale s prekvapením zistili, že ku kolízii došlo už na začiatku roka 2009.

"Očakávali sme, že plocha úlomkov sa rýchlo rozšíri, ako šrapnely lietajúce z ručného granátu," povedal astronóm David Jewitt z Kalifornskej univerzity v Los Angeles, ktorý riadi pozorovania HST. "Stal sa však pravý opak. Zistili sme, že objekt sa rozširuje veľmi, veľmi pomaly." Objekt P/2010 A2 sa nachádza v páse asteroidov medzi obežnými dráhami Marsu a Jupitera.

Fotografovanie asteroidov v momente zrážky je veľmi ťažké, pretože veľké kolízie sú zriedkavé, zatiaľ čo malé, ako je zrejme P/2010 A2, sú mimoriadne nevýrazné. Astronómovia si myslia, že menší asteroid, pravdepodobne so šírkou tri až päť metrov, narazil do väčšieho so šírkou okolo 122 metrov. Objekty sa pravdepodobne zrazili v rýchlosti asi 17.700 km/h, pri ktorej bol malý asteroid rozdrvený a vyrazil z väčšieho prúd materiálu.

Ku kolízii došlo zrejme vo februári alebo marci 2009 a bola silná ako výbuch malej atómovej bomby. Vedci však stále nemajú vysvetlenie pre tvar objektu P/2010 A2. Útvar v podobe písmena X v čele chvosta naznačuje, že asteroidy neboli dokonale symetrické. Častice vzniknuté po zrážke sú rôzne veľké a tiež nevytvárajú symetrický vzor. Astronómovia plánujú použiť HST aj na budúci rok na sledovanie objektu P/2010 A2.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu