Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Objavili liehovar z 18. storočia

Pred tromi storočiami tu bol úspešný liehovar. Vráti sa jeho zašlá sláva? Zobraziť galériu (8)
Pred tromi storočiami tu bol úspešný liehovar. Vráti sa jeho zašlá sláva?

STARÁ ĽUBOVŇA - Veľký dopyt po alkohole bol u nás už v 18. storočí. Pálili ho aj pod Ľubovnianskym hradom. Dokázal to výskum historika Miroslava Števíka, ktorý našiel najstarší zachovaný liehovar na Slovensku. Iróniou osudu je, že historik chodil okolo bývalého liehovaru každý deň do práce. Ani len netušil, na aký účel budova kedysi slúžila.

„Mali sme informácie, že v regióne už dávno pálili lieh. Nebolo to však nijak podložené,“ tvrdí historik Ľubovnianskeho múzea Miroslav Števík.

Nedávno vycestoval do Viedne a práve v tamojších archívoch našiel dôkaz, ktorý ho šokoval. „Je to mimoriadne podrobný plán. Jednoznačne dokazuje, že lieh naši predkovia varili v budove priamo pod Ľubovnianskym hradom, ktorá dodnes stojí.“ Tá je dnes v súkromnom vlastníctve. Majiteľ v nej prevádzkoval nie veľmi úspešný penzión a reštauráciu.

„Uvažovali sme nad tým, že ho opäť otvoríme. Teraz sme si však už úplne istí,“ tvrdí otec majiteľa budovy Jozef Simoník. „Predtým však spolu s odborníkmi prekopeme podzemie. Máme podozrenie, že sú tam rozsiahle priestory. Ktovie, čo vzácne v nich bude.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu