Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Známe osobnosti sa na pár minút stanú Nepočujúcimi

Tomáš Maštalír pri nácviku posunkov Zobraziť galériu (4)
Tomáš Maštalír pri nácviku posunkov

BRATISLAVA - Na Slovensku je 200 tisíc Nepočujúcich. Celkovo to predstavuje asi 4% populácie. Práve na problémy, s ktorými sa títo spoluobčania stretávajú, chce upozorniť spoločnosť Slovak Telekom projektom 7. zmysel. Jeho cieľom je spojiť svet Nepočujúcich so svetom počujúcich, a to prostredníctvom životných situácií, ktoré budú musieť známe osobnosti vyriešiť posunkovým jazykom.

Projekt bude realizovaný od 17.9. 2010 a vyvrcholí v Medzinárodný deň Nepočujúcich. „Dlhodobo načúvame nepočujúcim, aby sme spolu s nimi vytvárali projekty, ktoré im pomáhajú skvalitniť život. Okrem iných aktivít školíme aj našich predajcov v posunkovom jazyku. Aktuálne dokážeme s Nepočujúcimi komunikovať bez použitia tlmočníka či pera a papiera v 68 T-Centrách po celom Slovensku. Naším cieľom je spájať svet nepočujúcich s počujúcimi, a preto prinášame túto skúsenosť aj pre verejnosť v kurzoch posunkového jazyka. V októbri spúšťame grantový program Hľadáme ďalší zmysel – PRE PODNIKANIE, ktorý pripravuje Nepočujúcich na podnikanie v ich vlastnom posunkovom jazyku,“ povedal šéf korporátnej komunikácie Slovak Telekom, a.s. Ján Kondáš.

Do projektu 7. zmysel sa zapojilo 7 známych osobností, z ktorých každá si bude musieť poradiť s jednou zo 7 životných situácii počas 7 dní. Sú nimi Zlatica Puškárová, Kristína Farkašová, Heňa Mickovičová, Alexander Bárta, Tomáš Maštalír, Ady Hajdu a Roman Juraško.

„Viem, že by bolo ideálne, keby každý z nás vedel posunkovať. To však nie je možné. Preto by sme sa, my počujúci, mali naučiť vyposunkovať aspoň Ďakujem, Dobrý deň, Ako sa voláš, alebo Potrebuješ niečo. Keď toto naučíme ľudí, tak to má význam,“ povedal herec Ady Hajdu.

Tomáš Maštalír sa zamyslel: „Je istým spôsobom našou povinnosťou upozorniť verejnosť, že títo ľudia žijú medzi nami. Chcem pomôcť tejto myšlienke, keďže je o podpore ľudí, ktorí potrebujú našu trpezlivosť a pochopenie, avšak v žiadnom prípade nie je o pocite menejcennosti, či ľútosti.“

„Je sympatické, že zdraví ľudia preniknú do sveta ľudí, ktorí majú isté komplikácie a snažia sa porozumieť ich svetu. Myslím, že takto môžem aj ja prispieť k tomu, aby sa bariéry medzi nami rúcali,“ ubezpečila Zlatka Puškárová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu