Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Vstup do solárií už len od 18 rokov

ilustračné foto
ilustračné foto

VIEDEŇ - Verejné soláriá v Rakúsku sú odo dneška deťom a mladým do 18 rokov neprístupné. V celej krajine totiž začalo platiť nariadenie, ktoré zakazuje, aby sa chlapci a dievčatá v týchto zariadeniach umelo opaľovali.

Opatrenie má zabrániť prípadnému zvýšeniu rizika vzniku rakoviny kože. Soláriá sú deťom a mládeži neprístupné aj v Nemecku, Taliansku a Francúzsku. Na Slovensku ich osoby pod 18 rokov navštevovať môžu.

O zákaze vstupu do solárií pre osoby mladšie ako 18 rokov rozhodol tento rok v apríli rakúsky minister hospodárstva, rodiny a mládeže Reinhold Mitterlehner. Zhodli sa na tom vlani všetky rakúske parlamentné strany. Poukazovali na možnú škodlivosť ultrafialového žiarenia z prístrojových trubíc. Od jari do konca augusta mali prevádzkovatelia čas, aby prijali potrebné kroky a zabránili mladým v prístupe k opaľovacím strojom.

V niektorých soláriách by sa tak mali napríklad kontrolovať preukazy. Inde sa zaviedli špeciálne čipové karty či vstupné kódy, ktoré môžu získať len dospelí. Za porušovanie pravidiel hrozí pokuta až 2180 eur.

Niektorí prevádzkovatelia nariadenie kritizovali. Vadilo im, že jeho zabezpečenie pre nich znamená výdavky a navyše kvôli nemu prídu o časť klientov. Kvôli nižším príjmom potom vraj budú musieť asi prepúšťať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu