Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Obmedzte návštevy solária, inak si vytvoríte závislosť

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Približne tretina ľudí pravidelne navštevujúcich soláriá sa môže stať od tejto aktivity závislá. Takto závislým ľuďom potom taktiež hrozí vyššie riziko, že budú trpieť pocitmi úzkosti a že budú mať sklon k alkoholu a drogám. Tvrdia to americkí vedci z Memorial Sloan-Kettering Cancer Center v New Yorku.

Odborníci k tomuto záveru dospeli po analýze vyplnených dotazníkov na zistenie závislosti od opaľovania v soláriách od 421 vysokoškolských študentov.

Z nich 229 navštevovalo soláriá, pričom v priemere tam chodili 23-krát za rok. Z výsledkov publikovaných v časopise Archives of Dermatology vyplýva, že 30 až 39 percent študentov, ktorí navštevovali soláriá, spĺňali kritériá závislosti. Títo ľudia v dotazníkoch uviedli, že majú pocit, že chodia do solária príliš často a chceli by túto činnosť obmedziť. U týchto študentov vedci následne zistili väčšiu náchylnosť k pocitom úzkosti a sklon k užívaniu alkoholu a drog.

Podľa slov odborníkov môžu tieto zistenia prispieť k snahám o presvedčenie verejnosti, aby obmedzila návštevy solárií, pretože sa dokázalo, že u niektorých skupín obyvateľstva zvyšujú riziko vzniku rakoviny kože.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu