Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Striekanie inzulínu do nosa môže pomôcť pri Alzheimerovi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HONOLULU - Najnovší výskum ukázal, že striekanie inzulínu priamo do nosa pacientov trpiacich počiatočným štádiom Alzheimerovej choroby by mohlo priniesť zlepšenie pamäte, uviedli v stredu americkí vedci. Pacienti, ktorí po dobu štyroch mesiacov podstupovali liečbu, vykázali dvojmesačné zlepšenie pri vyvolaní spomienok.

"Domnievame sa, že naše výsledky sú sľubné," uviedla Suzanne Craft z University of Washington v meste Seattle, ktorá zistenia predstavila na stretnutí organizácie Alzheimer's Association v Honolulu.

Alzheimerova choroba je deštruktívne ochorenie mozgu a patrí do skupiny chorôb nazývaných demencie. Globálne postihuje 26 miliónov ľudí. Viaceré štúdie naznačujú, že ľudia trpiaci Alzheimerom majú zníženú hladinu inzulínu v mozgu, a to aj v počiatočných štádiách ochorenia. Inzulín je pritom dôležitý pre komunikáciu medzi mozgovými bunkami a je potrebný pre správne fungovanie mozgu. Craftovej tím chcel preto v štúdii zistiť, čo sa stane, keď dodajú inzulín priamo do mozgu.

Vedeckému výskumu podrobili 109 pacientov postihnutých Alzheimerom, ktorí netrpeli cukrovkou. Tretine pacientov podávali placebo a ďalšie dve tretiny dostávali rozličné dávky inzulínu, ktorými naplnili rozprašovač a po dobu štyroch mesiacov ho dva razy denne striekali do nosa. Pacienti, ktorí dostávali nižšie dávky inzulínu, vykazovali značné zlepšenie v niektorých pamäťových testoch, no napríklad v testoch schopnosti vykonávať každodenné aktivity sa neobjavila žiadna zmena. U pätnástich liečených pacientov, ktorí súhlasili s vyšetrením likvoru, objavil tím spojitosť medzi zlepšenou pamäťou a lepšími výsledkami meraní hlavných proteínov súvisiacich s Alzheimerovou chorobou.

Zistenia sú podľa Craftovej dostatočne presvedčivé na to, aby sa podrobili podrobnejšiemu skúmaniu. Súčasné lieky na Alzheimerovu chorobu liečia iba symptómy a doteraz sa nepodarilo zlepšiť pamäť postihnutých pacientov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu