Štvrtok6. jún 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Britov znepokojovala nacistická špiónka z Československa

Sophie Kukralova
Sophie Kukralova

LONDÝN - Britom robila za druhej svetovej vojny vrásky oslňujúca nacistická agentka z Československa Sophie Kukralova, ktorá sa v Káhire dostala do "nežiadúcej blízkosti" britských spravodajských dôstojníkov. Vyplýva to z odtajnených archívnych materiálov, ktoré včera zverejnila britská tajná služba MI5. Podľa archívov jeden ženatý spravodajský dôstojník blonďatú krásavicu požiadal o ruku. Ďalší jej pohrozil, že ju zatkne ako špiónku, ak sa s ním nevyspí.

Briti Kukralovu nakoniec zadržali, aj keď dôkazy o tom, že bola skutočne nemeckou agentkou, vtedy "neboli úplne jednoznačné".

Bola vraj "nevyrovnanej povahy, nenapraviteľná klamárka, romantička a trpela stihomamom". Proti nej však hovorila znalosť niekoľkých stredoeurópskych jazykov, nevysvetliteľné zdroje príjmov, "morbídny záujem o špionáž" a obdiv k nacistickému Nemecku. Ten bol údajne motivovaný tým, že chcela prispieť za pomoci nacistov k zvrhnutiu boľševikov v Gruzínsku, odkiaľ pochádzali jej rodičia.

Aj keď si neboli úplne istí, Briti Kukralovu zatkli, keď odišla z Káhiry do Palestíny, ktorá bola vtedy pod britskou kontrolou. "Vzhľadom na jej kozmopolitný charakter, nedostatok škrupulí, záujmu o špionáž, nezvyklým znalostiam zbraní a vojenských záležitostí by Sophie v prípade prepustenia znamenala potenciálnu hrozbu, nech by bola kdekoľvek," uvádza jej spis.

Kukralova mala za sebou podľa materiálov MI5 farebistú kariéru. Narodila sa v roku 1911 v Litoměřicích v rodine gruzínskych emigrantov. V roku 1936 si vraj vzala ruského emigranta menom Havel Hama Kukraloff, s ktorým žila v Prahe a v Londýne a v roku 1937 sa rozviedli; v britských spisoch je uvádzaná ako Kukralova.

Pohybovala sa potom po Nemecku, Švédsku, Dánsku a Nórsku. Prvýkrát vraj pričuchla k špionáži, keď pracovala v nemeckej zbrojovke a prenášala informácie agentovi Škodových závodov. Britským vyšetrovateľom povedala, že ju Nemci sedem mesiacov zadržiavali.

Avšak v roku 1941 sa objavila v Budapešti, kde presvedčila britského inžiniera Maxwella Claphamu a jeho ženu Josephine, aby ju adoptovali. Koncom roka 1941 potom odišla s novou nevlastnou matkou do Káhiry, kde podľa MI5 ihneď vzbudila "značné podozrenie".

Po vojne objavené nemecké dokumenty ukázali, že Kukralova bola skutočne nemeckou agentkou s krycím kódom R 37 49. Chcela vraj prostredníctvom adopcie získať britské občianstvo, aby mohla odisť do Bombaja a pomáhať tam so získavaním kontaktov ďalšiemu nemeckému agentovi.

Adopciou ale britské občianstvo nezískala a Briti ju zadržali. Avšak v roku 1946 bola prepustená a keď chcela v marci 1951 navštíviť Britániu, tak MI5 nič nenamietala, vyplýva z archívnych materiálov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu