Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Stretnú sa štipendisti z detských domovov

Úsmev ako dar
Úsmev ako dar

Štipendium z Fondu Pipi Dlhej Pančuchy dostáva v tomto školskom roku 41 detí z detských domovov a náhradných rodín. Tieto deti majú sťažený prístup ku vzdelaniu, štipendium im pomáha uhrádzať náklady spojené so štúdiom a podporuje ich v ich snažení.

Fond Pipi Dlhej Pančuchy podporuje prostredníctvom štipendií deti z detských domovov a odchovancov detských domovov už 15 rokov rokov.

„Detské domovy vítajú túto iniciatívu z jednoduchého dôvodu – pre zložitú finančnú situáciu a problémy domovákov pokryť si náklady spojené so štúdiom. Občas chcú a potrebujú ísť aj do kina, divadla, či na kávu s priateľmi, majú vysoké náklady na študijné materiály či na cestovanie do školy. Podporujeme tiež mladých ľudí, ktorí už nie sú v detskom domove a ich náklady spojené so štúdiom sú vyššie, pretože si ich celé hradia sami,“ hovorí Mária Periová z Úsmevu ako dar, koordinátorka štipendijného programu.

Dlhoročným a významným partnerom programu Vzdelávaním k úspechu, prostredníctvom ktorého fond podporuje štipendistov, je Nadácia Slovenskej sporiteľne.

„Uvedomujeme si, že deti z detských domovov majú náročnejšiu štartovaciu dráhu. A o to viac nás teší, ak vďaka dobrému vzdelaniu predbehnú mnohokrát svojich rovesníkov, ktorí mali ideálne podmienky. Vieme, že štipendisti sú dnes úspešní na mnohých pracoviskách na Slovensku ale i v zahraničí, čo je potvrdením nášho správneho rozhodnutia podporovať tento projekt,“ dodáva Marta Krejcarová, členka správnej rady Nadácie Slovenskej sporiteľne.

Medzi štipendistami sú študenti vysokých a stredných škôl. Na vysokých školách študujú odbory ako sociálna práca, sociálna pedagogika či učiteľstvo, na stredných školách odbory ako kuchár, masér, kaderníčka, stolár či sociálno-výchovný pracovník. Ide predovšetkým o deti a mladých dospelých, ktorí žijú v detských domovoch a krízových centrách a štipendium im pomáha uhradiť náklady na cestovné do školy, na stravu a na školské pomôcky a odbornú literatúru.

Medzi stredoškolákmi, ktorí dostávajú štipendium sú okrem detí z detských domovov aj deti z náhradných rodín. Väčšina štipendistov sa vo voľnom čase venuje rovesníkom, trávia čas s deťmi v detských domovoch a krízových centrách, organizujú pre ne výlety mimo detského domova.

Fond Pipi Dlhej Pančuchy počas svojej histórie podporil už 312 domovákov, z ktorých sú dnes úspešní mladí ľudia. Spomenieme bývalú štipendistku, ktorá dnes vedie vlastnú firmu, rómskeho štipendistu Romana Baláža, ktorého psychológovia poslali do osobitnej školy s diagnózou sociálna retardácia a on aj vďaka podpore z Fondu Pipi Dlhej pančuche vyštudoval Fakultu zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity a dnes pracuje ako vychovávateľ. Viacerí štipendisti sú manažérmi v renomovaných firmách.

Fond Pipi Dlhej Pančuchy nesie meno literárnej postavy - dievčatka, ktoré žije bez rodičov, no nevzdáva sa a každú situáciu rieši s odhodlaním a optimizmom. Autorka Astrid Lindgrenová osobne podporila založenie fondu a dovolila, aby ho Úsmev ako dar pomenoval po dievčatku Pipi.

 

Niektoré príbehy štipendistov školského roka 2009/2010:

Atila Jonáš – od smrti matky ho vychováva teta (matkina sestra) spolu so svojimi dvoma deťmi, s ktorými si vytvoril pekný vzťah. Má veľké nadanie na jazyky, ovláda nemecký, francúzsky a anglický jazyk. Podporu z fondu využíva najmä na nákup pomôcok pre štúdium jazykov.

Karol Miga – je nevidiaci, momentálne študuje na Strednej zdravotníckej škole odbor masér. Rodičia o neho neprejavovali záujem, vychovávali ho starí rodičia, no pre nevhodné bytové podmienky ho sociálni pracovníci zobrali do Detského domova v Holíči. V súčasnosti žije v krízovom stredisku Domov na polceste v Bratislave. „Pre môj zdravotný stav nemôžem nájsť brigádu, jediným príjmom mi je invalidný dôchodok, z ktorého ťažko pokryjem výdavky na bývanie, štúdium a výdavky spojené s mojim zdravotným stavom, odievaním a prepravou,“ píše v žiadosti o štipendium.

Alexandra Koločaiová - vyrastala v DD v Novej Bani, dnes býva na priváte v Nitre a študuje na vysokej škole - Fakulta sociálnych vied a zdravotníctva. Poberá len sociálne štipendium, ktorého väčšiu časť musí použiť na splatenie nájomného. Alexandra dodnes navštevuje detský domov, v ktorom vyrastala, pomáha pripravovať deti na štúdium a život mimo domova a často si berie na prázdniny z domova dve 17-ročné dievčatá.

Martin Fečunda – žije v krízovom centre Dorka, ktoré zriadila Spoločnosť Úsmev ako dar spolu s Nadáciou Dedo. Navštevuje 5. ročník hudobného konzervatória v Košiciach a 1. ročník Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity (odbor učiteľstvo). Má 4 súrodencov, ktorí boli odobratá rodičom a umiestnení do detského domova v Šarišských Michaľanoch, keďže Martin už mal 18 rokov, do domova ho neumiestnili. Stará sa o seba sám, žije len z dávky v hmotnej núdzi a z príjmov z občasných brigád. „Martin je veľmi cieľavedomý, uvedomuje si, že bez vzdelania sa nikdy nebude vedieť postarať o seba a svojich súrodencov. Jeho veľkým snom je, aby si raz mohol zobrať súrodencom do osobnej starostlivosti,“ hovorí o ňom predsedníčka pobočky Úsmev ako dar v Košiciach, Katarína Birošová.

Monika Jarábeková – študentka 4. ročníka strednej súkromnej Sociálno-pedagogickej akadémie pre rómske komunity v Prešove. Od 13 rokov vyrastala v detskom domove Konrádovce, v 18 rokoch sa jej narodil synček, z detského domova odišla a žije v krízovom centre. Jej príjem nestačí na pokrytie nákladov na ubytovanie, hygienických potrieb a liekov pre synčeka a školské potreby pre ňu.

Stanislava Hrebíčková – rodičia jej nezabezpečovali riadnu starostlivosť, väčšinu času trávila aj so svojimi bratmi u starej matky. Súd ju teda ako 8-ročnú zveril do výchovy starkej, u ktorej býva doteraz. Rodičia sa so Stankou nikdy nekontaktovali. Stanka je veľmi cieľavedomá, minulý školský rok ukončila štúdium na Súkromnom strednom odbornom učilišti GoS –Sk v Trnave, odbor kuchár. Od septembra 2009 študuje na Filozofickej fakulte Univerzitz sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu