Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Nuda vraj môže viesť k predčasnej smrti

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN - Slovné spojenie "nudiť sa k smrti" alebo "smrteľná nuda" môžu odrážať skutočnú súvislosť medzi nudou a predčasnou smrťou.

Uvádza sa to v komentári, ktorý má v aprílovom čísle zverejniť odborné periodikum International Journal of Epidemiology a o ktorom včera informovala agentúra AP.

Annie Brittonová a Martin Shipley z University College London pravda podľa AP upozorňujú, že sama nuda asi nezabíja. Môže ale ukazovať na ďaľšie rizikové faktory, ako je pitie, fajčenie a branie drog, alebo k nim viesť.

Brittonová a Shipley analyzovali dotazníky, ktoré v rokoch 1985 až 1988 vyplnilo vyše 7500 londýnskych štátnych zamestnancov, ktorí vtedy mali 35 až 55 rokov. Odpovedali na otázku, či sa v minulom mesiaci v práci nudili. Pri skúmaní prípadov tých, ktorí do minuloročného apríla zomreli, zistili, že úmrtnosť na srdcové choroby bola u tých, ktorí priznali nudu, 2,5-krát vyššia než u ostatných. Rozdiel bol menší, keď sa vzali do úvahy ďalšie potenciálne rizikové faktory ako úroveň fyzickej aktivity.

Další experti uviedli, že i keď je tento prieskum predbežný, súvislosť medzi nudou a väčšími srdcovými problémami je možná, ak nie dokonca priama.

"Ten, kto sa nudí, nemusí cítiť motiváciu k tomu, aby poriadne jedol, cvičil a žil zdravým životným štýlom. To ho vystavuje zvýšenému riziku kardiovaskulárnej príhody," povedal Christopher Cannon z Harvardovej univerzity v Spojených štátoch.

Podľa dalších vedcov môže byť nuda rovnako nebezpečná ako stres.

"Nuda nie je neškodná," uviedla Sandi Mannová z University of Central Lancashire v anglickom Prestone. Podľa nej nuda súvisí s potlačovaním hnevu, ktoré môže zvyšovať krvný tlak a znižovať prirodzenú imunitu organizmu. "Ľudia, ktorí sa nudia, majú tak isto sklon k tomu, aby viac jedli a pili, a pravdepodobne nejedia mrkvu alebo zelerové tyčinky," povedala Mannová.

Dodala ale, že starosti by si mali robiť iba tí, ktorí sa nudia chronicky, pretože "občas sa nudí každý".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu