Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Gitarista Pat Metheny prvýkrát na Slovensku

Pat Metheny
Pat Metheny

Pokiaľ by sme chceli označiť gitaristu ktorý sa s prehľadom a noblesou pohybuje medzi žánrami jazzu, rocku, ale aj country, folku a klasickej hudby, voľba by určite padla na Pata Methenyho. Ani jeden z jeho gitarových kolegov sa nemôže pochváliť počtom 33 nominácií Grammy v 12 rozličných kategóriách! Z nich tento americký umelec získal predovšetkým za nadžánrové albumy Pat Metheny Group polovicu!

O Methenyho koncertných projektoch sa na Slovensku rozprávalo už mnoho rokov, avšak na vlastnej koži sme ich mohli zažiť len v okolitých metropolách. Jeden z najinšpiratívnejších svetových gitaristov sa konečne po prvýkrát predstaví 26. 2. 2010 v priestoroch bratislavskej Incheby – a to dokonca v premiérovom projekte nazvanom Orchestrion.

 

Orchestrion Pata Methenyho na Slovensku

Ďalším z radu mimoriadnych vystúpení cyklu Hviezdy svetového jazzu bude exkluzívny sólový projekt gitaristu Pata Methenyho. Americký umelec predvedie 26. 2. 2010 v priestoroch bratislavskej Incheby svoj v reálnom čase riadený, akustický „one man band“ nazvaný Orchestrion. Skupinu viac ako dvadsiatich mechanicky ovládaných hudobných nástrojov (rozličné typy gitár, klavír, vibrafón, bicie nástroje alebo organ, ktorého píšťaly tvoria fľaše naplnené tekutinou) bude Metheny „kontrolovať“ prostredníctvom svojej gitary. Pomyslite na Beethovena, ktorý dostal možnosť hrať na všetkých nástrojoch orchestra presne podľa svojej „vnútornej predstavy“... Technický vývoj jednočlenného orchestra trval dlhší čas, podľa očakávaní Methenyho kolegov z brandže (napríklad Chicka Coreu) však bude koncertná prezentácia Orchestrionu nezabudnuteľným zážitkom!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu