Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Taliansko sa desí Mussoliniho chemických zbraní

Benito Mussolini
Benito Mussolini

RÍM - Neďaleko Ríma, Milána, v zálive pri Neapole a na pobreží Jadranu pri Pesare tiká dodnes utajovaná časovaná bomba. Sú to obrovské hrdzavé nádrže s jedovatým plynom z čias druhej svetovej vojny, ktoré aj dnes predstavujú veľké nebezpečenstvo.

Uvádza internetová stránka rakúskej televíznej stanice ORF. Hrdzavejúce pozostatky pochádzajú aj z nacistického Nemecka či USA.

Obrovský arzenál chemický zbraní vo fašistickom Taliansku v čase vlády Benita Mussoliniho patril k najväčšiemu na svete. Po skončení vojny informácie o chemickom arzenáli utíchli, povojnové vlády o ňom až dodnes mlčia. Podľa dokumentov z nemeckých, britských a amerických archívov otvorených po páde Berlínskeho múra sa teraz pokúša novinár talianskeho týždenníka L'Espresso Gianluca di Feo o rekonštrukciu.

Podľa Di Feu tisíce ton chemických látok jednoducho tajne vypustili do mora napriek tomu, že po desaťročiach nestratili nič zo svojho účinku. Vo svojej knihe Jedy štátu chce novinár zverejniť tajomstvo, ktoré podľa neho patrí k temným stránkam Talianska, "za ktoré sa všetci v krajine hanbia". Di Feo poukáže na miesta, kde sa kontajnery s jedovatými plynmi stále nachádzajú. Tajné skladištia talianskej armády sú údajne neďaleko diaľnice A1 v Cerre Lambre neďaleko Milána a pri Cesane pri Ríme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu