Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

V múzeu nájdete nočník z Lincolnovej spálne

Abraham Lincoln
Abraham Lincoln

PRAHA - Pod názvom "Od jamky k nočnej váze - predmety pre intímne chvíle" sa začala v Múzeu pražského vodárenstva v Podolí výstava historických záchodov a nočníkov. Svoje cennosti, medzi nimi aj nočník získaný z Lincolnovej spálne v Bielom dome, tu predstavujú zberatelia Renáta a Ján Sedláčka z Prahy.

"Vystavujeme približne stovku nočníkov, 50 stoličiek, truhiel a maľovaných keramických toaliet. Medzi ďalšie vzácne exponáty patrí empírový nočník vyrobený pre Napoleona Bonaparteho okolo roku 1815 a nočník čínskej dynastie Čching," povedala zberateľka.

So svojím manželom sa tomuto koníčku venujú približne päť rokov. História "nočných váz" je pozoruhodná. Predtým nepatrili len deťom, ale hlavne dospelým. Boli uložené spravidla v spálni, pod posteľou alebo v truhle s otvorom vo veku a s pokrievkou. Mimo mesto sa na vidieku používali známe "kadibudky", spravidla pri kopy hnoja.

Nočníky sa zhotovovali z keramiky, porcelánu, bohatšie rodiny používali kovové a výnimkou neboli ani tie zo striebra a zlata. S nástupom splachovacích toaliet pred približne 150 rokmi začali patriť väčšinou deťom; dnes sú z nich predmety s melódiami, vyhrievaním a rôznymi senzormi.

V roku 1597 dal Angličan John Harington nainštalovať v richmondskom paláci kráľovnej Alžbety I. záchod so splachovaním. Avšak najstaršie zariadenie toho druhu vraj bolo nájdené pri vykopávkach knósskeho paláca na Kréte z obdobia približne 3000 až 1500 rokov pred Kristom. Okrem dreveného sedátka bolo vybavené nádržkou, do ktorej sa privádzala z cisterien dažďová voda. Prvé verejné splachovacie toalety boli otvorené v Londýne roku 1852, spočiatku len pre pánov, ktorí na rozdiel od dám neplatili.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu