Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Ženy majú strach z pavúkov v génoch

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Nová štúdia amerických vedcov naznačuje, že ženy majú odpor voči pavúkom zakódovaný už vo svojich génoch, napísala BBC. Predchádzajúce výskumy ukázali, že sa ženy boja pavúkov a podobných tvorov až štyrikrát viac ako muži.

Vysvetlenie tohto rozdielu by mohlo spočívať v pradávnom rozdelení rolí v prehistorickej spoločnosti. Pravekí muži sa zúčastnili lovu a ženy zatiaľ ochraňovali potomkov. Museli byť teda veľmi ostražité a vyhýbať sa tvorom, ako sú jedovaté pavúky a hady, ktoré by im mohli uškodiť.

Americký psychológ David Rakison z Carnegie-Mellonovy univerzity v Pittsburghu v rámci výskumu predkladal desiatim malým dievčatám a desiatich malým chlapcom vo veku okolo 11 mesiacov rôzne obrázky s pavúkmi a vyhodnotil ich reakcie.

Najprv deťom ukázal obrázok pavúka sprevádzaný zamračenou ľudskou tvárou, potom obrázok pavúka s usmievavou tvárou. Výsledky ukázali, že sa dievčatká pozerali dlhšie na obrázok s veselou tvárou, zatiaľ čo chlapci sledovali obe kartičky rovnako dlhú dobu.

Bádatelia predpokladajú, že dievčatká zrejme zmiatlo, ako niekto môže byť šťastný, keď je v blízkosti pavúka, a rýchlo si obrázky s pavúkom asociovali so strachom. Chlapci, zdá sa, zostali v tejto situácii emocionálne úplne ľahostajní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu