Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Psychiatriu z oscarového filmu prerobia na múzeum

SALEM - Budova psychiatrického oddelenia štátnej oregonskej nemocnice, v ktorej sa natáčal režisér Miloš Forman oscarový film Prelet nad kukučím hniezdom, prechádza demolíciou. Časť z nej však bude vďaka svojej slávnej filmovej kariére zachovaná a otvoria v nej múzeum duševného zdravia.

Búranie 125 rokov starej budovy začalo v pondelok. Na jej mieste vyrastie do roka 2011 nový nemocničný komplex s kapacitou 620 lôžok. Časť budovy a mramorové umývadlo na hydroterapii, s ktorým vyrazil náčelník Bromden v pamätnej scéne zamrežované okno, ostanú zachované. "Je to niečo, čo si mnohí ľudia z filmu pamätajú," uviedla hovorkyňa nemocnice Patricia Feenyová. Filmoví producenti venovali nemocnici slávne umývadlo s rôznými kohútikmi a potrubím. V súčasnosti je vystavené pred kanceláriou riaditeľa nemocnice.

Román Kena Keseyho z roku 1962, podľa ktorého Forman svoj film roku 1975 natočil, je fikciou. Realita oregonského rozpadajúceho sa a preľudneného psychiatrického oddelenia ju však začala postupne pripomínať.

Medzi ďalšie rekvizity, ktoré v plánovanom múzeu vystavia, patrí vaňa, ktorú používala postava stvárnená Dannym DeVitom, a veľká metla, ktorú nosil náčelník Bromden v celom filme.

Riaditeľ nemocnice Roy Orr ale pripomína, že dodnes neexistuje zhoda v tom, či Prelet nad kukučím hniezdom pomohol propagácii problematiky duševne choroých, alebo či išlo o prehnané stvárnenie brutality v štátnych psychiatrických zariadeniach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu