Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Videohry majú na deti aj pozitívny vplyv

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Videohry majú podľa správy Európskej únie aj pozitívny vplyv na vývoj detí. Podľa štúdie Komisie Európskeho parlamentu pre medzinárodný obchod a ochranu spotrebiteľa môže táto forma zábavy rozvíjať u detí kreativitu a schopnosť spolupracovať.

Priamu súvislosť s násilným správaním štúdia nepotvrdila. "Vo väčšine prípadov nie sú videohry nebezpečné, môžu dokonca prispieť k zlepšovaniu dôležitých schopností. Stimulujú učenie, kreativitu, spoluprácu a zmysel pre inováciu," uviedol holandský europoslanec Toine Manders, ktorý vypracovanie štúdie navrhol.

Podľa správy nie je potrebné zakazovať určité druhy hier. Namiesto toho by sa dvadsaťsedem členských štátov malo usilovať o dôkladné uplatňovanie už existujúceho obmedzenia na niektoré druhy videohier - takzvaný PEGI (systém hodnotiaci vhodnosť hier pre určité vekové skupiny na základe ich obsahu). Európsky obchod zaznamenal v sektore videohier a počítačových hier za rok 2008 zisk vyše sedem miliárd eur.

Vo Veľkej Británii v minulom roku dokonca predaj videohier prekonal hudbu či iné audiovizuálne elektronické médiá. Autori štúdie však žiadajú o zavedenie takzvaného červeného tlačidla na počítačoch a hracích konzolách, ktoré by umožňovalo rodičom monitorovať obsah hier a koľko času pri nich deti strávili. Konkrétna podoba tejto vymoženosti však zatiaľ nie je známa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu