Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Lekári budú udávať nelegálnych prisťahovalcov

(Zdroj: Jupiterimages)

RÍM - Spornú novelu zákona, ktorá na rozdiel od doterajšieho stavu dáva možnosť talianskym lekárom nahlásiť nelegálneho imigranta, podporil aj premiér Silvio Berlusconi.

Povedal, že ak legislatíva prejde, "lekári budú mať možnosť nahlásiť nelegálneho imigranta, čo predtým nemohli", ak si myslia, že "je tu riziko ohrozenia verejnosti". "Ide o záležitosť svedomia," zdôraznil Berlusconi. Novelu presadzuje ako súčasť bezpečnostnej legislatívy nacionalistická Severná liga, Berlusconiho koaličný spojenec. Senát ju vo štvrtok schválil, ešte sa k nej bude musieť vyjadriť dolná komora parlamentu.

Novela sa však stretla s kritickou odozvou medzi lekármi a katolíckymi skupinami. Podľa katolíckej charity Caritas môže mať toto nariadenie vážny vplyv na zdravie verejnosti a bude vyvolávať prostredie strachu. "Je nepredstaviteľné, aby lekár, ktorý ošetril chorú osobu v krehkom stave, ju išiel hneď po tom nahlásiť ako nelegálneho imigranta," povedal Vincenzo Sareceni z Talianskej asociácie katolíckych lekárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu