Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Vzácna zbierka Shakespearových diel poputuje do Londýna

LONDÝN - Americký dramatik John Wolfson zanechá po svojej smrti londýnskemu divadlu Globe zbierku diel Williama Shakespeara, ktorá obsahuje aj vzácne prvé vydania.

Jej hodnotu dosiaľ nikto neurčil, niektoré z exemplárov môžu podľa predstaviteľov divadla dosiahnuť cenu milión libier (vyše 37,6 miliónov slovenských korún/ vyše 1,2 milióna eur).

Ako informoval generálny riaditeľ divadla Peter Kyle, zabezpečí sa tým, že kolekcia ostane neporušená a kompletná. "Väčšine zbierok sa stane to, že ich rozdelia," povedal Wolfson. "Videl som rozdelenie mnohých zbierok, takže som šťastný, že som našiel vhodné miesto pre moje knihy," dodal. Kyle oznámil, že odštartovali verejnú zbierku na výstavbu novej budovy knižnice.

Dramatik sa o darovanie kníh práve tomuto divadlu zaujímal už pred vyše desiatimi rokmi. Zbierka obsahuje veľkoformátové vydania Shakespearovych diel aj hry iných dramatikov, ktoré jedného z najväčších britských dramatikov údajne ovplyvnili.

Divadlo Globe postavili v roku 1997. Je replikou pôvodného Globe Theatre, v ktorom údajne uvádzal svoje hry aj William Shakespeare.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu